Гашење кошаркашких клубова узрокује домино ефекат

Милан Зубовић
Гашење кошаркашких клубова узрокује домино ефекат

Бањалука - Финансијски проблеми са којима се посљедњих мјесеци суочавају Кошаркашки клуб Варда ХЕ и сарајевска Босна само су нови примјери лошег стања кошарке у БиХ.

Док се у неким срединама клубови појављују као печурке послије кише, тако у некадашњим кошаркашким центрима опада интересовање за један од најпопуларнијих екипних спортова. Иако је ова појава учестала широм Европе и свијета, престанак рада и одлазак неког клуба у историју на овим просторима представља тежак ударац за средину у којој је постојао.

Проблем популарних "студената" није од јуче и дугови их притишћу годинама, а сви бивши руководиоци углас говоре да они нису створени у вријеме њиховог боравка у клубу. Велики проблеми узроковали су гашење КК Слобода из Тузле 2011. године. Од тада је на сцени ОКК Слобода која наступа у Лиги 10 БиХ. Сличну судбину подијелио је и КК Челик из Зенице, који је престао са радом, док се сада такмичи ОКК Челик као ново правно лице.

У Републици Српској најпознатији примјер гашења клуба је Борац Нектар, који је под именом Бањалучка пивара наступао до 2006. године, да би од тада на сцену ступио нови Борац. Неколико година касније његов статус је замрзнут и сада је на сцени ОКК Борац. Славија из Источног Сарајева престала је да постоји 2012. године због нагомиланих дугова, а потом је основана Славија 1996, која сада наступа у Првој лиги Републике Српске. Сличну судбину доживио је и Херцеговац из Билеће, који се од 2012. године такмичи под именом Хео. Након гашења Гласинца са Сокоца, нови клуб под именом КК Соколац основан је 2014. године.

Прослављени кошаркаш бањалучког Борца и дугогодишњи члан управа многих клубова Драган Скака Вуковић сматра да се држава озбиљно мора позабавити овим проблемима.

- Много је разлога што се дешавају такве ситуације и тешко их је сагледати са спортског аспекта, већ је то проблем правне државе и дјелује као сива економија. Нисам заговорник идеје да се клубови гасе и одмах оснивају нови, али треба сваку ситуацију посебно сагледати па онда судити - рекао је Вуковић.

Проблеми настају када један клуб након гашења добије насљедника, јер то онда изазива домино ефекат.

- Као друштво нисмо се довели до тога да се удаљимо од аномалије и не треба чекати да се неко угаси па онда реаговати пошто је тада већ касно. Чак и у овом лудом времену такве ствари су неприхватљиве - рекао је Вуковић.

Србија

Иако је зову "земља кошарке", Србија има доста проблема са гашењем клубова. Тако су у посљедњих 15 година са сцене нестали Хемофарм, Беобанка, БФЦ Беочин, Боровица, Профиколор, Ива Зорка фарма, Војводина 021 Србијагас као и Раднички из Крагујевца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана