Зашто је нови трчуљак добио име по Новаку

ГС
Foto: Принтскрин

Професор Биолошког факултета Срећко Ћурчић рекао је да није очекивао да ће вијест о открићу нове врсте инсекта, који је добио име по Новаку Ђоковићу, изазвати толико пажње, али и открива и да се српски тенисер сада може похвалити да су чак двије животињске врсте назване по њему.

Вијест да је новооткривена врста инсекта пронађена у Симиној јами и да је јединствени трчуљак назван по Новаку Ђоковићу изазвала је много пажње, а професор Ћурчић каже за портал РТС-а да је није очекивао такву реакцију.

„Претпостављам да је то зато јер је вијест позитивна и што одскаче од уобичајених“, сматра професор.

Како је објаснио, нова врста инсекта дијели многе особине са најбољим српским тенисером.

„Осим брзине и способности да опстаје у суровом окружењу ту су и снага, издржљивост, гипкост, еластичност и истрајност. Инсект је предатор у пећинској средини, а Новак фигуративно на терену. Наравно, не треба заборавити ни то да обоје потичу из Србије“, истакао је Ћурчић.

Професор такође додаје да се Ђоковић сада може похвалити да су двије животињске врсте описане по њему, по чему је такође бољи од других тенисера.

„Заправо, позната је једна врста слатководних пужева из Црне Горе, која је прошле године откривена у Црној Гори. Њен латински натив је Travunijana djokovici“, додаје професор Ћурчић.

 

Хватан посебним клопкама и веома је редак

Нова врста инсекта је јако ријетка, свега неколико примјерака је пронађено током посјета Симиној јами.

„Примерци су ухваћени у посебним клопкама, које служе за излов подземне фауне. То није прва пећинска врста инсеката коју смо открили, али је заједничко за све да су ретке, да се налазе у појединачним примерцима и да насељавају свега један или неколико пећина и јама у мањем подручју", објашњава професор.

 

Опстанак нове врсте, како каже, није упитан.

„Јама није доступна обичним посетиоцима и не може се у њу сићи без спелеолошке опреме. Ови инсекти имају довољно хране због присуства других ситних бескичмењака, којима се хране. Надам се да ће ова врста опстати још дуго времена, а и Новаку желим да још дуго буде активан и успешан као до сада", закључио је Ћурчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана