Узгајају крокодиле да би од њих правили торбице

Приредио: Борис Ђурић
Узгајају крокодиле да би од њих правили торбице

Бангкок - Око 1,2 милиона крокодила смјештено је на хиљаду фарми у Тајланду, од којих су неке опремљене клаоницама и фабрикама коже и у којима се производе луксузни производи од крокодилске коже.

"Сри Ајутаја" једна је од највећих фарми и тим бизнисом бави се већ 35 година.

- Ми смо фарма која нуди све када је ријеч о крокодилима. Креирамо послове и приносе за нашу земљу - каже власник ове фарме Вичијан Руегнет.

Његова фарма, на којој се налази око 150.000 крокодила, пријављена је у регистру Конвенције о међународној трговини дивље флоре и фауне (ЦИТЕС) и због тога може легално да извози производе направљене од угрожених сијамских крокодила, нарочито на њихово главно тржиште - Кину.

- Радимо све, од узгајања крокодила, штављења њихове коже па до извоза и прављења производа од ње - истиче Вичијан.

Производе од крокодилске коже, укључујући и скупоцјене торбице, продају по цијени и од 2.300 долара, док одијела од коже ове животиње коштају скоро 6.000 долара.

Сијамски крокодили се налазе на листи угрожених врста, јер се у дивљини налази само неколико стотина примјерака, док се сви остали вјештачки узгајају.

- Крокодили су идеалне животиње за узгајање на фарми - чврсте, флексибилне, једноставне за одржавање, хране се на протеинском отпаду и имају драгоцјено месо и кожу - каже Ромулус Витакер, оснивач индијске Мадрас крокодилске банке, прве крокодилске фарме у Азији.

Неизбјежан призор на фармама су и туристи који могу видјети велике рептиле како се одмарају на врелом сунцу, пливају у базенима са зеленом водом или једу пилиће, а могу их и сами хранити, понекад са малих и несигурних сплавова постављених на обичне пластичне бачве, што очигледно многима од њих није препрека.

Таблете

Фарме зарађују и од продаје крокодилског меса, које кошта девет долара по килограму, док се од жучи и крви праве таблете за које се вјерује да побољшавају здравље.

Килограм таблета од крокодилске жучи кошта 1.200 долара док оне направљене од крви коштају 15 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана