У свакој секунди на интернету вреба 750.000 педофила широм свијета

ГС
У свакој секунди на интернету вреба 750.000 педофила широм свијета

БЕОГРАД - Стручњак за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић изјавио је данас, поводом акције Армагедон у којој је у Србији ухапшено још седам особа због педофилије, да су истраживања показала да у свакој секунди на интернет мрежи вреба 750 хиљада предофила широм света, и додао да родитељи приком куповине уређаја који конектују на интернет, треба своју дјецу да упознају са свим изазовима и опасностима које вребају на интернет мрежи.

"Многи родитеље ће рећи ја то не знам, али то је веома једноставно да у претраживачу укуцају 'како да заштитим своје дјете'. Основно је да их упознају са тим опасностима, да науче дјецу како да реагују ако им се деси тако нешто, како да пријаве и коме да се дете обрати за помоћ, и да такве ствари не крију али и да се створи повјење између родитеља и детета да само дете родитељу каже да му се данас нешто необично десило", напоменуо је он за Тањуг.

Живановић каже да је Министарство унутрашњих послова 2010. године покренуло акцију трајног карактера под називом Армагедон, која је усмерена на идентификовање лица која се баве дистрибуцијом дечије порнографије путем интернета. 

Додаје да је у оквиру свега тога, Министарство покренуло партнерство са свим другим безбједносним службама у свету, од Аустралије до САД, владиним и невладиним секторима у циљу размене информација везано за идентификовање таквих лица. 

"Информације се могу добити и путем претрага на самој интернет мрежи путем псеудоминих пријава, анонимних, потписаних, путем свих тих партнерских служби које сарађују са МУП-ом, и видимо и у овој акцији да су одређен информације управо добијене од тих неких партнерских служби. Фејсбук је друштвено одговорна мрежа и она је сама достављала податке када је мониторнигу своје друштвене мреже проналазила лица која врбују децу у педофилски ланац", објаснио је он

Живановић каже да не постоји тачна процјена који је број људи у Србији који се бавим овом врстом криминала, и додаје да иако рађена су истраживања како би се утврдило која су лица интернет педофили, каквог су образовања, да ли су из руралних или урбаних средина, још увек није дошло до конкретног закључка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана