У јуну нас очекује још једна небеска гозба за уживање

ГС
Foto: Архива

Љубитељима посматрања неба крај јуна доноси праву гозбу, јер ће се свих пет планета које можемо да видимо и голим оком – Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн – уредно поређати на небу.

Планете ће нам се појављивати на небу у зависности од њихове удаљености од сунца, с лева на десно кад гледамо ка хоризонту: То значи да почиње од Меркура и завршиће се са Сатурном.

Ова небеска представа коју не треба пропустити биће видљива на источном хоризонту непосредно пред излазак Сунца. Становници сјеверне хемисвере, треба да гледају ка истоку и југу, а јужне хемисфере, ка истоку и северу.

Иако би ово поравнање требало да буде видљиво током целог јуна, астрономи скрећу пажњу да ће у рано јутро 3. и 4. јуна, размак између Меркура и Сатурна бити најмањи – само 91 степен.

Још један датум у јуну који би требало имати на уму је 24 јун.

 Растојање ће се повећати на 107 степени, а опадајући срп Месеца би требало да се појави између Венере и Марса.

Меркур ће бити јасно видљив и 24. јуна, што ће вам олакшати да га уочите пре него што кренете удесно дуж хоризонта. Тог јутра, планетарни распоре би требало да буде видљива око сат времена.

Ови догађаји и видљивост планета могу варирати у погледу датума у зависности од тога гдје се налазите у свијету. Требало би да постоји много прилика да сви виде пет планета, чак и ако буде неколико облачних дана у мјесецу.

Могућност да се планете виде заједно на овај начин је позната као коњункција, а коњункције које укључују пет планета су прилично ретке – последња је била у децембру 2004. године, па не би требало пропустити ову прилику.

У одређеним данима можда ће бити могуће видети и Уран и Нептун, кажу астрономи. Међутим, биће вам потребан двоглед и телескоп да бисте уочили ове тачке, јер се ове планете не могу видјети голим оком са Земље.

Ово је већ неко вријеме на дјелу: можда се сјећате да су Сатурн, Марс, Венера и Јупитер били поређани на небу током априла. Наравно, овај призор је само варка перспективе – али је без сумње задивљујући призор за посматрање, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана