Творац идеје о За дом спремни - историчар аматер са докторатаом математике из Београда

Агенције
Творац идеје о За дом спремни - историчар аматер са докторатаом математике из Београда

Академика који заговара враћање у употребу поздрава "За дом спремни" Јутарњи лист описује као врсног математичара с докторатом из Београда.

Такође, за Јосипа Печарића наводи да је аматерски историчар "ридикалозних ставова", а припадник је и најтврђег крила Хрватске академије наука и умјетности који је захтијевао пуштање Бранимира Главаша из затвора.

"С обзиром на то да сам вам ја упутио писмо које је потписало више од 3.500 људи, нисам очекивао да ћу ваш одговор сазнати преко медија", увређено је одговорио Печарић предсједници Хрватске Колинди Грабар Китаровић послије њеног одбијања иницијативе да се у Војску Хрватске уведе поздрав "За дом спремни".

Печарић је високо образовање стекао у Београду, на Електротехничком факултету, на ком је и докторирао, да би се послије успона Слободана Милошевића иселио у Загреб.

Он каже да је то урадио јер није могао да добије доцентску позицију. Јутарњи наводи да је он врстан математичар, али и да је у јавности познат као историчар аматер и публициста понекад контроверзник, а понекад и ридикулозних ставова.

Написао је двадесетак књига, а бавио се темама од концентрационог логора у Јасеновцу до Хашког суда. Често говори да је Хрватска и даље изложена агресији, због чега загребачки лист констатује да је он очигледно остао у времеплову ’90. година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана