Радове на спомен-храму Светих српских новомученика у Маутхаузену успорила корона

Танјуг
Радове на спомен-храму Светих српских новомученика у Маутхаузену успорила корона

БЕЧ- Пандемија корона вируса успорила је радове на завршници спомен храма "Светих српских новомученика" на војном гробљу у Маутхаузену, те се приступило оним радовима које је било могуће обавити у радионици.

То је речено на претходној сjедници грађевинског одбора за изградњу спомен храма, којој су присуствовали епископ аустријско-швајцарски Андреј, као предсједник Одбора, протојереј-ставрофор Драган Мићић из Линца, секретар Жељко Малешевћ и телефонски Младен Филиповић, шеф Представништва РС у Аустрији.

На сједници је било ријечи о завршној фази радова и о цјелокупном напретку радова на спомен капели, који је остварен.

Грађевински планови су због пандемије корона вируса прилично успорени и није било могуће остварити планирано, закључили су учесници.

Указано је да се приступило радовима које је било могуће обавити у радионици, као што је израда иконостаса, мозаика, иконописање и припрема Књиге мртвих.

Војно гробље Рајфендорф - Маутхаузен налази на свега двадесетак минута вожње од Линца, а на том мјесту почива између 7.000 и 8.000 српских војника, официра и цивила који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца кроз који ће до 1918. проћи око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

Прије 100 година, у својим писмима један од интернираних српских официра изразио је наду да ће одмах након рата на мјесту логора бити изграђена једна спомен - капела, да очува сјећање на страшне жртве које су поднијели српски логораши.

Тек уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика од љета 2014. године кренуло се у реализацију овог пројекта.

Почетак пројекта поклопио се са постављањем епископа Андреја на чело аустријско - швајцарске епархије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана