Поносни родитељи Скакавца, Јабуке, Египта…

М. Миљић, Д. Келеч
Поносни родитељи Скакавца, Јабуке, Египта…

Богати и славни воле да њихова дјеца буду посебна самим доласком на свијет, па се зато труде да њихова имена буду необична.

Холивудске звијезде најчешће бирају имена за своју дјецу по нацијама, државама, градовима, стадионима и луксузним хотелима.

Међутим, малишани славних добијају имена и на основу дана у седмици, библијских ликова, воћа, цвијећа, али и природних појава, анимираних ликова, те ликова из бајки и цртаних филмова.

А да оригиналности не недостаје ни домаћим звијездама, увјеримо се сваки пут када нека пјевачица или глумица именом свог дјетета настоји да покаже своју оригиналност.

Ипак, стручњаци тврде да треба бити обазрив, јер име је нешто што носимо цијелог живота и оно не треба да буде жиг.

Дијете са пет имена

Ума Турман и њен вјереник Арпад Бусон су тек три мјесеца након што су добили кћерку објавили њено име. Њихова кћерка има пет имена, Росалинд Аруша Аркадина Алталуне Флоренс Турман Бусон.

- Породица и пријатељи је зову Луна. Свако од пет имена има неко значење за Уму и Арпада - рекао је Умин менаxер. 

Међутим, Ума и Арпад су само још један пар у низу познатих који су својој дјеци дали необична имена.

Алиша Киз је сину дала име Иxипт, односно Египат, јер је пјевачица била одушевљена боравком у тој афричкој земљи, док је Џони Деп својој кћерки дао име Лили Роуз Мелоди, што у преводу значи Ружа Мелодија.  

Имена по мјесту зачећа

Међутим, ни остали не одударају од поменутих холивудских звијезда и имају и превише инспирације приликом давања имена својим малишанима. Тако је Џесика Алба својој мезимици дала име Хонор, што значи Част.

Глумачки пар Анђелина Џоли и Бред Пит кћерки су дали име Шајло, што на хебрејском значи Смирена.

Кејти Холмс и Том Круз своју мезимицу су назвали Сури, што у преводу значи Принцеза, док су Викторија и Дејвид Бекам сину дали име Бруклин, по дијелу Њујорка у којем је дијете зачето.

Гвен Стефани сину је дала име Кингстон по главном граду Јамајке, а глумица Гвинет Палтроу кћерку је назвала Епл, као Јабука, а сина Мозес, као Мојсије.

Шон Пен је у браку са глумицом Робин Рајт добио сина Хопера, што у преводу значи Скакавац, док је Џејсон Ли сину дао име Пилот Инспектор. Алиша Силверстон сина је назвала Блу Бер, односно Плави Меда.

Давање необичних имена дјеци више није само холивудски тренд, већ је постало правило. Тако је глумица Никол Кидман дала својој кћеркици име Сундаx Росе. Никол је свом првом биолошком дјетету дала име према посљедњем дану у седмици. Никол је тада изјавила да је инспирацију за име пронашла у Сундаx Реед, музи свог омиљеног умјетника, аустралијског сликара Сиднеја Нолана, а њен супруг Кит Урбан додао је још име Росе, како се звала његова бака.

У игри и Супермен

Амерички глумац Николас Кејx био је толико инспирисан стриповским јунацима да је сина назвао Кал-Ел, које је право име Супермена.

Тамнопути амерички оскаровац Форест Витакер дјецу је назвао према пјесничким мотивима, односно Океан, Сонет и Блу. Ирски музичар и активиста Боб Гелдоф из брака са рок новинарком Полом Јејтс има кћерку Фифи, док се његов британски колега Дејвид Боуви поиграо римом и сина назвао Zowie Bowie.

Ни регион не каска у инспирацији

Пјевачица Јелена Карлеуша има двије кћерке којима је дала имена по грчким богињама, те се тако старија зове Атина, а млађа Ника.

Политичар Чеда Јовановић има четворо дјеце са необичним именима и то сина Михајла Лајфа (Живот), кћерке Јану Харт (Срце), Зору Фејт (Судбина) и Анђелију Феј.

Ни књижевници Исидори Бјелица није недостајало инспирације па је тако својој дјеци дала по два имена. Њен син се зове Лав Глигорије, а кћерка Вила Еванђелина.

Мики Манојловић има кћерку која се једноставно зове Чарна, а креаторка Сузана Перић своју инспирацију пронашла је у филму "Доручак код Тифанија", те је своју кћерку назвала управо Тифани.
Кћерка пјевача Оливера Мандића вјероватно има најнеобичније име јер се зове Хана Кола.

Спор због имена

Пјевачица Бијонсе и њен муж Џеј Зи изгубили су правну битку током које су покушали да региструју име своје кћерке Блу Ајви као заштићено име. Овај популарни пар поднио је судски захтјев за заштиту имена свог првог дјетета одмах послије њеног рођења у јануару. Планирали су да лансирају линију одјеће и производа за бебе под именом "Блу Ајви".

Међутим, пар је судску битку изгубио због једне жене из Бостона, која је још 2009. године регистровала своју компанију за планирање вјенчања под називом "Блу Ајви". Због тога је канцеларија за патенте и заштитне знакове одлучила да Бијонсе и Џеј Зи немају легално право да име задрже само за себе.

Вероника Александра, власница компаније "Блу Ајви", нашла се на суду против једног од најмоћнијих парова у шоу-бизнису убрзо пошто су они открили необично име своје кћерке.

Неколико дана послије рођења кћерке пар је поднио захтјев суду и Америчком заводу за патенте и заштитне знакове.

- Моја компанија се зове "Блу Ајви" од 2009. године. Сама сам смислила то име, а уколико би они побиједили на суду, ја бих остала без посла. Морала сам да заштитим име своје компаније. Веома смо успјешни као планери вјенчања и желимо да тако и остане - рекла је Вероника Александра.

Она је додала и да би размислила о продаји права на име уколико би пар имао неку конкретну понуду.

Оригиналност која прелази границе

Социолог Биљана Милошевић рекла је да давање имена која су веома чудна није оправдано јер име кроз живот постаје саставни дио нечијег идентитета.

- Постоји неки период толеранције, када ће дијете са необичним именом можда донекле и бити симпатично свом окружењу, али касније неријетко зна да буде негативно обиљежено тим именом. Веома је незгодно када буду доведени у неку нелагодну ситуацију управо због свог имена - истакла је Милошевићева.

Према њеним ријечима, родитељи би требало да буду пажљиви када бирају имена своје дјеце, како она не би касније испаштала због њиховог хира.

- Доста је примјера да дјеца добијају чудна имена, због чега би родитељи требало да поведу рачуна о томе како њихова оригиналност не би прешла границе - додала је Милошевићева.

Стручњаци који се баве проучавањем имена тврде да је основни разлог због којег родитељи дјеци дају таква имена жеља да им на тај начин подаре осјећање индивидуалности, посебности и упечатљивости.

Стручњаци такође упозоравају и да таква дјеца чешће буду проблематична него што је то случај са дјецом која имају уобичајена, просјечна имена. Исто тако, родитељи се одлучују за оно име чија им се попратна енергија, асоцијативност, снага и карактер највише свиђају, те их на тај начин желе пренијети на своје дијете.

Клинтон инспирисан стиховима  

Бивши предсједник Америке Бил Клинтон и његова супруга Хилари имају кћерку Челси. Кћерка Клинтонових име је добила јер су Бил и Хилари били инспирисани стиховима из пјесме Џонија Мичела о буђењу "једног јутра у Челсију".

Име по соби

Чини се да се познати у посљедње вријеме такмиче у томе ко ће откаченије име дати свом дјетету.

Тако је пјевачица Мараја Кери, када је родила близанце, сину дала име Moroccan Scott, по соби у којој је њен супруг запросио. Њена кћерка је добила име Монрое, по славној глумици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана