Покушај зараде: Шешири против пљувања и прочишћивачи ваздуха који неутрализирају коронавирус

Srna
Покушај зараде: Шешири против пљувања и прочишћивачи ваздуха који неутрализирају коронавирус

Произвођачи средстава за дезинфекцију и платформе за рад од куће профитирали су од новонастале ситуације, а сада и мање компаније покушавају уновчити епидемију.

Многе компаније проналазе креативне начине како зарадити у јеку епидемије новог коронавируса, која је већ проузроковала крах међународног тржишта, погодивши авиопријевоз, филмску индустрију и локално подузетништво. Више од 100.000 особа је заражено у најмање 124 државе и територија свијета. Произвођачи средстава за дезинфекцију и платформе за рад од куће профитирали су од новонастале ситуације.

Такође, поједине мање компаније настоје искористити необичне пословне прилике које је омогућило ширење вируса из Вухана. Неке од њих промовишу своје производе као директну везу с овим вирусом, док други тврде да су потрошачи сами увидјели значај њихових производа, међу којима су прочишћивачи ваздуха, роботи, па и шешири против пљувања.

Баш као и заштитне маске, одређени производи који нису првобитно намијењени здравственим радницима могу бити од велике помоћи у борби против ширења заразе.

Роботи

Роботи се у неким случајевима користе како не би морало доћи до директног контакта између болничког особља и пацијената, на примјер, при давању лијекова. С друге стране, америчка компанија Промобот је недавно послала свој строј на Тајмс Скверу у Њујорку да испита имају ли пролазници симптоме који би наговијестили да су заражени. У једном тренутку, робот је наводно дијелио и једнократне заштитне маске, упркос молби тамошњих власти да их не узимају особе које су здраве.

Епидемија новог коронавируса могла би и навести компаније да раније уведу аутоматизацију у подручјима пословања гдје је то могуће. Према појединим наводима, компаније чији је рад већином аутоматизиран мање су подложне потешкоћама у раду.

Прочишћивачи ваздуха

Неколико компанија критикована је због нетачних тврдњи да њихови прочишћивачи неутрализирају нови коронавирус, а слично се догађало и 2003. када се појавио САРС, такође сој коронавируса. Тако компанија Ерпура рекламира своје апарате као способне да уклоне коронавирус из ваздуха. Слично тврде и представници компаније Молекуле, који су увјерени да њихови производи могу уништити вирус. Цијена њихових прочишћивача се, иначе, креће од 712 еура.

Предности ових апарата свакако постоје, посебно у здравственим установама, али нема доказа да могу помоћи појединцима у борби против коронавируса.

Читачи тјелесне температуре

Технологија очитавања тјелесне температуре на даљину истиче се као један од одговора на епидемију, јер би се тако могло утврдити има ли неко грозницу. Оваква технологија већ је у примјени у Кини и буди занимање и у другим земљама.

Компанија ТирдАј одлучила је на своје наочале за виртуелну стварност надоградити систем за термичко снимање. У наредних мјесец и по испоручиће готово 2.000 ових модифицираних наочала. Међу наручитељима су и радници Међународног аеродрома у Хонг Конгу. Они ће уз помоћ њих моћи очитати повишену температуру код путника.

Шуки Лимузин & Шофер, кинеска агенција која пружа услуге превоза, у неким од својих возила примјењује технологију за термичко снимање, како би пратили температуру корисника, али и својих возача. Систем је програмиран да изда упозорење ако се у возилу очита превисока температура.

Хај-тек дезинфекција

Електростатички спреј једна је од алатки којима се потрошачи окрећу у намјери да дезинфицирају своје окружење. Раде на сличном принципу као и средство за чишћење у обичној боци, али су јачег набоја, те темељније покривају попрскану површину. Користе их компаније, здравствене установе у Сингапуру и школе у америчкој савезној држави Јута.

Џеремаја Греј, оперативни директор ЕртСејфа, компаније која се бави биоразградивим дезинфекцијским средствима, открио је да је њихов електростатички спреј у стоструко већој потражњи него што је уобичајено за сезону грипе.

Најчешћи клијенти су им уреди, школе и надлежни органи у дјелатности транспорта.

Шешири против пљувања и други чудновати производи

На платформи Амазон могу се пронаћи шешири са заштитним визиром намијењени спријечити клице које други искашљавају допријети до вашег лица. Амазон је, иначе, уклонио више од милион производа који су пласирани као учинковити у борби против вируса Цовид-19 са своје платформе због неистините рекламе.

Продају се и мајице с подсјетником да се перу руке, као и наруквица на којој стоји натпис "Преживио сам коронавирус". На Креглисту, популарној америчкој интернет страници за оглашавање, могу се пронаћи и контејнери за складиштење робе прилагођени карантину и аутомобил у случају зомби апокалипсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана