Откривање мрачних тајни хладних џинова Нептуна и Урана

ГС
Откривање мрачних тајни хладних џинова Нептуна и Урана

Планете Уран и Нептун, ледени џинови нашег соларног система, мистериозне су исто колико су нам и далеке. Након што буде покренут сљедеће године, НАСА телескоп “Џејмс Веб” промијениће то јер би требало да открије тајне атмосфера ових планета.

Ове планете назване су леденим џиновима због спољашњости која је другачија него код Јупитера и Сатурна, који су богатији кисеоником и хелијумом те су познати као гасни џинови.
Уран и Нептун су најмање истражене планете нашег система.

- Главна ствар коју ће телескоп учинити, а која је заиста тешка јесте мапирање температуре њихових атмосфера и хемијских структура - навео је Ли Флечер који је вођа пројекта и професор из Лејчестера.

Како је он нагласио, сматрају да су атмосфера и структура ових планета толико драстично другачије него код Сатурна и Јупитера. Они су удаљенији, хладнији, мањи и имају спорију ротацију.

Гасови који могу да се нађу на њиховим површинама су нешто што ће овај телескоп моћи да открије, а може и да разликује различите хемијске елементе.

Уран, такође, има различиту ротацију од осталих планета, што је могло да буде резултат неких различитих сударања са другим протопланетама у раној фази настанка Сунчевог система.

Када је “Војаџер 2” летио до Урана 1986. године, запажено је да је један пол Урана био константно осунчан, док је други био у сталном мраку.

Како планета буде настављала лагано кретање, до 2028. године требало би да окрене и други пол ка Сунцу.

Што се Нептуна тиче, то је мрачна и хладна планета са снажним вјетровима. Једина је планета у нашем соларном систему која није видљива голим оком. Године 2011. Нептун је завршио своју потпуну ротацију након 165 година.

Поменута истраживања омогућиће научницима да открију више тајни ових хладних и мрачних планета и њиховог мјеста у Сунчевом систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана