Otkrivanje mračnih tajni hladnih džinova Neptuna i Urana

GS
Otkrivanje mračnih tajni hladnih džinova Neptuna i Urana

Planete Uran i Neptun, ledeni džinovi našeg solarnog sistema, misteriozne su isto koliko su nam i daleke. Nakon što bude pokrenut sljedeće godine, NASA teleskop “Džejms Veb” promijeniće to jer bi trebalo da otkrije tajne atmosfera ovih planeta.

Ove planete nazvane su ledenim džinovima zbog spoljašnjosti koja je drugačija nego kod Jupitera i Saturna, koji su bogatiji kiseonikom i helijumom te su poznati kao gasni džinovi.
Uran i Neptun su najmanje istražene planete našeg sistema.

- Glavna stvar koju će teleskop učiniti, a koja je zaista teška jeste mapiranje temperature njihovih atmosfera i hemijskih struktura - naveo je Li Flečer koji je vođa projekta i profesor iz Lejčestera.

Kako je on naglasio, smatraju da su atmosfera i struktura ovih planeta toliko drastično drugačije nego kod Saturna i Jupitera. Oni su udaljeniji, hladniji, manji i imaju sporiju rotaciju.

Gasovi koji mogu da se nađu na njihovim površinama su nešto što će ovaj teleskop moći da otkrije, a može i da razlikuje različite hemijske elemente.

Uran, takođe, ima različitu rotaciju od ostalih planeta, što je moglo da bude rezultat nekih različitih sudaranja sa drugim protoplanetama u ranoj fazi nastanka Sunčevog sistema.

Kada je “Vojadžer 2” letio do Urana 1986. godine, zapaženo je da je jedan pol Urana bio konstantno osunčan, dok je drugi bio u stalnom mraku.

Kako planeta bude nastavljala lagano kretanje, do 2028. godine trebalo bi da okrene i drugi pol ka Suncu.

Što se Neptuna tiče, to je mračna i hladna planeta sa snažnim vjetrovima. Jedina je planeta u našem solarnom sistemu koja nije vidljiva golim okom. Godine 2011. Neptun je završio svoju potpunu rotaciju nakon 165 godina.

Pomenuta istraživanja omogućiće naučnicima da otkriju više tajni ovih hladnih i mračnih planeta i njihovog mjesta u Sunčevom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana