Гејтс: Биће мање преминулих него што се очекује

Срна
Гејтс: Биће мање преминулих него што се очекује

ЊУЈОРК - Оснивач "Мајкрософта" и један од најбогатијих људи на свијету Бил Гејтс процјењује да ће у САД бити мање преминулих од вируса корона него што се очекује.

"Ако проведемо друштвено дистанцирање како треба, могли бисмо да изађемо из овога са много мање преминулих него што је очекивано", сматра Гејтс.

Он наводи да су мјере које су нарушиле свакодневни живот људи морале да буду проведене како би се вирус обуздао и како посљедице не би биле још горе, објавио је "Фокс њуз".

"Ово је сценарио из ноћне море, јер респираторне инфекције које се преносе са човјека на човјека могу да расту експоненцијално. Да смо наставили нормално да идемо на посао, да путујемо као до сада, кривуља заражених не би се смирила док већина људи не би била заражена, због чега би многима било потребно болничко лијечење, уз много, много преминулих", истиче Гејтс.

Он је позвао на провођење три важне мјере у САД у борби против вируса корона: свеопшти карантин, више тестирања и истраживање вакцине.

Гејтс наводи да пандемија вируса корона "није најгори могући сценарио, јер овај вирус нема смртност као неки други, као што су, на примјер, велике богиње".

"Ова пандемија јесте страшна, али ћемо доћи до вакцине.

Чак и прије тога, ако будемо радили исправне ствари, моћи ћемо да отворимо добар дио економије", сматра Гејтс.

Он вјерује да пандемија вируса корона може да послужи као искуство да се човјечанство припреми за сличне ствари које могу услиједити, а могу бити и горе од овог вируса, преноси "Спутњик".

Гејтс је још 2015. године упозоравао да би могло да дође до свјетске пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана