Драгана Јовановић, тренер за лични развој: Срећне породице слободно вријеме проводе заједно

Александра Глишић
Драгана Јовановић, тренер за лични развој: Срећне породице слободно вријеме проводе заједно

Очигледно је да је садашњи начин живота изнедрио пуно нових ситуација које стварају несигурност, бригу и страх. Уколико уз стручно вођство научимо како да себе доведемо у добро стање и ако примењујемо проверене технике којима ћемо се ресетовати од накупљеног стреса, дајемо себи шансу да живимо мирније и опуштеније.

Савјет је ово тренера за лични развој Драгане Јовановић која је, гостујући у Бањалуци, за "Глас Српске" говорила о изазовима које носи савремени начин живота и како се то одражава на породицу.

- Породице које су срећне проводе слободно време заједно. Проводите квалитетно време са децом. Бити физички присутан уз телевизор, интернет, телефонске разговоре, није довољно. Квалитетно време подразумева стрпљење, пажњу, време да саслушамо. Такође, блискост садржи у себи велики део невербалне комуникације - загрљај, осмех, поглед пун разумевања - каже Јовановићева.

Можемо, каже, бити упућени у све вјештине, али ако нисмо у добром стању, ако смо ван себе од стреса - нећемо моћи да их примијенимо.

- Све почиње од нас. Уколико нисмо добро сами са собом, ни резултат дугорочно неће бити добар. Зато је ту улога тренера за лични развој важна - да нас научи како да себе вратимо у баланс - сматра Јовановићева подсјећајући да је на семинарима које одржава људи често питају да ли у 21. вијеку може да се живи без стреса.

Она је и аутор књиге "Срећа је у нама" која је за врло кратко вријеме пронашла пут до читалаца.

- Рекла бих да се мир данас не добија, он се креира. Прво, биоритам није у складу са природом. Питања која у вези са тим свако може себи да постави су да ли се крећем, како и када једем, како спавам и како се одмарам и моћи ћете из одговора да откријете колико стреса стварате свом организму. Уколико одлучимо, овај фактор стреса можемо да променимо - сматра Јовановићева.

Међутим, додаје, постоје спољашње околности које не можемо да промијенимо.

- Оно што можемо је да научимо једноставне и примењиве антистрес алате којима себе можемо да вратимо у баланс. Сматрам да је данас враћање себи, тишини, важније него икада - каже Јовановићева уз напомену да постизање животног баланса данас представља велики изазов.

На питање шта им је потребно за срећу, људи јој углавном одговарају да желе да имају више новца и да буду здрави.

- Људи воле да мере ствари - од рачуна у банци до нивоа триглицерида. Међутим, постоје сфере живота које нису лако мерљиве, а јако су важне. Како примећујете да сваки дан помало занемарујете свог партнера, своје пријатеље, како примећујете да сте скратили време за јутарњи ритуал и како то делује на квалитет вашег дана? То можемо да увидимо само својом будношћу, свесношћу, свакодневним подсећањем на оно што нам је важно - истиче Јовановићева.

Због тога је, додаје, неопходно да свако напише листу својих животних приоритета и постави је на видно мјесто како би у тренутку изазова остао усредсријеђен на оно што је најважније.

Примјећује да су све генерације једнако изложене стресу.

- Зато сви треба да размисле како утичу на своју породицу - да ли их уздижете и мотивишете или их деморалишете? Многи људи сопствени неуспех, љутњу и незадовољство преносе на чланове породице, на колеге и на окружење. Добра енергија је енергија која покреће и она чини основу добрих међуљудских односа - рекла је Јовановићева.

Даје савјет како да људи спроведу одлуку да више времена проводе са најближима.

- Направите листу заједничких ритуала које негујете, размислите како можете да их улепшате и створите време које чувате као свето - поручила је Јовановићева.

Приоритети

- Некада су наши приоритети у међусобном нескладу и зато правимо изборе који нам тешко падају. Како ускладити све те делове тако да се на крају дана осећамо добро? Уколико наш дугорочни циљ повежемо са нечим што доноси краткорочну корист - успећемо лакше да остваримо оно за шта је потребно време, посвећеност и дисциплина. На пример, желите да почнете да тренирате због здравља. Почните да вежбате са пријатељицом са којом можете да попијете кафу после тренинга, спојите лепо са корисним - каже Драгана Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана