Хавана - мјесто за провод

Данијела Стоканић
Хавана - мјесто за провод

Хавана је главни град Кубе који одише прошлим временима, узбудљивим ноћним животом, те љубазним становништвом. Ово је град старих аутомобила, цигарета, рума, жигола и специфичног начина живота.

У Хавани можете присуствовати и спектакуларном погледу на таласе како "нападају" осам километара дуг Булевар "Ел Малекон", мјесто дуж обале гдје заљубљени парови шетају држећи се за руке.

Кроз стару Хавану доминирају шпанске колонијалне грађевине. Најбољи начин да обиђете збијене улице је пјешке, јер тако ћете и најбоље доживјети град и његов значај. Ако сте љубитељи прича о кубанској револуцији и борби за независност, прошетајте тргом Plaza de la Revolucio. Око трга се налазе сједиште садашње кубанске владе, министарства, Национална библиотека, пословни и стамбени небодери на чијим фасадама доминирају портрети Фидела Кастра и Че Геваре. Никако не пропустите да обиђете Castillo de la Real Furza, најстарију колонијалну зграду Америке, катедрале Свети Кристобал и Свети Фрањо Асишки, тргове Виеја и Сан Франциско, Музеј револуције и Велико позориште.

Овдје можете посјетити много музеја и кубанских клубова, гдје ћете осјетити душу овог борбеног, али и веселог народа. Само изаберите да ли ћете присуствовати свиркама џеза, салсе или неке сол групе. На другој страни ријеке Алмендарес налази се урбани дио, праћен великим бројем луксузних хотела и низом луксузних ресторана по улици Мирамар.

Капитолио је мјесто гдје почиње центар Хаване. Насеље радничке класе и већина зграда је у стању распадања. Са друге стране улице видјећете фабрику цигарета "партагас", једну од најстаријих фабрика цигарета на Куби.

Хавана Ведадо карактеришу вишеспратни хотели, ресторани, ексклузивна трговинска предузећа одраз арт-деко стила, процвјетали су у зони Вердадо.

Обиђите Национални акваријум, јединствен на свијету. Острвска и карипска флора и фауна се добро чувају захваљујући запосленима који већ посљедњих пет година примају признања од стране Colectivo Vanguardia Nacional.

Сладолед

У Ведаду обавезно пробајте сладолед у ресторану "Coppelia". Кубанци чекају у реду да дођу до стола док туристи који плаћају у доларима, а не пезосима увијек имају предност.

Обично можете да бирате само између двије или три врсте укуса, а ако вам се посрећи да дођете на дан рума са сувим грожђем, не пропустите да се почастите.

Услуге                                                               Цијене

Пакет аранжман од 12 дана                     од 2.000 КМ  

Преноћиште                                                        30 КМ

Брза храна                                                             5 КМ

Сок                                                                        3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана