Давос - Скијалиште принчева

Сања Амиџић
Давос - Скијалиште принчева

Скијашки центар Давос налази се у Швајцарској, на висини од 1.560 метара, што га чини једним од највиших алпских одмаралишта у Европи. Центар посједује огромну мрежу скијашких стаза које се протежу од Ринерхорна, југозападно од Давоса, до Пиче на сјевероистоку.

Прије десетак година планинске жељезнице Давоса спојене су са Клостерсом, тако да сада област Давос-Клостерс представља удружену дестинацију која је сада много већа и богатија. Ово подручје укључује област за пет зимских спортова са више од 300 километара лијепо уређених скијашких стаза, око 140 километара стаза за пјешаке и исто толико крос-кантри ски-стаза.

Град Давос протеже се на неколико километара дуж долине ријеке Ландвасер. Његова два главна центра су Давос Дорф и Давос Плац, који су удаљени један од другог око два километара и посједују мноштво пословних просторија, апартмана, хотела, скупих радњи, казина, као и музеје, позоришта и изложбе.

На само пет минута вожње од центра града посјетиоци улазе у свијет планина и снијега.

Иако Давос не може да се назове лијепим градом, оближње село Клостерс то надокнађује својим величанственим изгледом као са разгледнице. Клостерс је мањи у овом партнерству, његово одмаралиште Граубинден је шесто по величини, а чак шест ресторана се налазе у препорукама гурманског водича. Клостерс је дуго био омиљено мјесто за скијање принца од Велса и његових синова, а главна жичара је по њему добила име.

Ручак у овим ресторанима може се наћи по цијени од 150 до 200 марака, зависно од понуде, док се цијене ноћења у хотелима крећу од 250 до 500 марака.

Планине у Давосу су спектакуларне, а поред скијашког туризма, мјесто нуди још много тога. Овдје се сваке године одржава Свјетски економски форум, као и нордијска трка Свјетског купа, Спенглер куп професионалних хокејаша на леду и скијашке трке Велике Британије.

Институт

У скијашком центру Давос смјештен је свјетски познати Институт за истраживање снијега и лавина. Поред тога, овај ски-центар налази се у добром друштву, члан је асоцијације "The Best of the Alps " заједно са Церматом, Сент Морицом, Сент Антоном и Кицбилом.

Услуге                    Цијене у КМ

Смјештај                  250 до 500

Ручак                       150 до 200

Сувенири                 40 до 100

Ски-пас                    300 до 500

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана