У Египту откривено преко 150 античких статуа и 250 саркофага

ГС
Foto: Klix.ba

Велика количина древних бронзаних кипова и добро очуваних саркофага откривених у египатској Saqqari представљено је јавности у понедјељак, објавило је египатско Министарство туризма и антиквитета.

Археолози су у прошлости открили реликвије које припадају египатским династијама покопаним у некрополи Saqqari, али најновији налаз означава прво и највеће откопавање бронзаних кипова на том подручју из касног периода или 5. вијека прије нове ере.

Откривено је 150 кипова који су направљени по узору на фараонске богове. Кипови су откривени током египатске археолошке мисије која од 2018. године врши ископавања 28 километара јужно од Каира.

У саопштењу се наводи и како су археолози пронашли бронзане посуде за које се вјерује да су кориштени у ритуалима повезаним са египатском богињом плодности Исис.

Мисија је открила још 250 дрвених саркофага у боји с добро очуваним мумијама, дрвене кипове, дрвене маске са златном бојом и десеци фигурица мачака.

Из периода Новог краљевства, око 15.вијека прије нове ере, пронађено је бронзано огледало, наруквице, огрлице, наушнице и украса за глежњеве, преноси CNN.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана