Саудијке без размишљања иду под нож

Борис Ђурић
Саудијке без размишљања иду под нож

Сви жељни промјена и уљепшавања некада су из Дубаија одлазили на Беверли Хилс, у Либан или Бразил, али сада то не морају, јер је тај град постао свјетски центар за естетску хирургију.

Доктор Џејсон Дајмонд зна шта значи када вас неко прогања. Стручњак за естетску хирургију са Беверли Хилса, који је постао познат по ријалити шоу "Др 90210" оперисао је бројне познате личности, али одбија да наведе њихова имена.

Ипак није био спреман за оно што га је чекало када је први пут посјетио Дубаи, мислећи да ће то бити једнократна професионала посјета. Било је то 2009. године.

Те седмице људи су буквално чекали на консултације до два часа ноћу. У сваком моменту у ординацији је било најмање 20 људи. Од тада је Дајмонд ишао у Дубаи свака два до три мјесеца у склопу партнерства са Американ Бритиш медицинским центром. Током година са собом је почео да води остале познате холивудске стручњаке естетске хирургије.

- Сваки пут када идем тамо уопште немам времена да сједнем и одморим се. Почињем са радом у седам ујутро и завршавам око поноћи. Помама за естетским уљепшавањем у Дубаију је заиста невјероватна - прича Дајмонд.

Познати амерички хирург каже да је оперисао много Саудијки, које традиционално носе вео у свакодневном животу.

- У Америци не можете видјети много људи који покривају своје лице и најчешће мислимо да оне који га покривају није брига за изглед. Међутим, овдје се брзо схвати да није тако, јер жене са Блиског истока желе да изгледају добро као и Американке - прича др Дајмонд.

И нису само жене те које инвестирају у свој изглед. Хирурзи говоре да је све више мушкараца као и тинејџера.

- У Либану је посао пао за 30 до 40 одсто. Много хирурга одлази. Углавном иду у Дубаији, Абу Даби, Катар и Кувајт. Ове земље су сигурније и више су привлачне за хирурге пластичне хирургије - објашњава секретар Међународног удружења естетске хирургије у Либану др Сами Саад.

Дајмонд примјећује да у Дубаију у посљедње вријеме не недостаје пластичних хирурга. Удружење за естетску хирургију Емирата броји 150 чланова, а 2006. их је било 60.

У ствари у тој арапској држави постоји више љекара естетске хирургије него у САД или Бразилу, познатим по великом броју људи који одлазе под нож.

Према подацима здравствене организације Дубаија, у 2012. години такозвани медицински туристи имали су удио од 8,7 одсто у укупним приходима здравственог сектора овог града и већина њих долази на операције уљепшавања тијела.

- Индустрија расте веома брзо - објашњава Василика Балтатеан, власник клинике "Василика естетикс". Она каже да ће то тржиште расти неких 11,4 одсто у наредне двије године.

Арапски пацијенти су чешће расположени да одмах иду под нож него западњаци. У Европи, Америци и Аустралији људи прво покушавају да адаптирају свој животни стил. На примјер, липосукција би била посљедња ствар након испробавања свега осталог.

- Овдје људи размишљају типа добила сам нешто килограма идем одмах на липосукцију - објашњава млада Василика. Један дио њеног посла је и да обесхрабрује пацијенте да не иду одмах на радикалне потезе, него да покушају и нешто друго.

Пацијенти из свих крајева

Како је Дубаи један од највећих мултикултурних градова на свијету, јер га чак 200 различитих нација сматра својим домом, није чудно што под нож иду људи из различитих слојева друштва.

- Прошле године имао са пацијенте који долазе из 73 земље, што је рекорд - објашњава бразилски хирург Луиз Толедо, који је у Дубаи дошао 2005. године. Иако је имао пацијенте из Африке и источне Европе, већина их долази из региона Голфског залива и Саудијске Арабије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана