Раде у компанији Република Самсунг улазница за добар живот

Приредио: Борис Ђурић
Раде у компанији Република Самсунг улазница за добар живот

У модерној згради направљеној у "Гангнам" стилу, професор по имену Ли Сихан говори разреду од 28 ученика да се не плаше испита који им слиједи.

- Велики SAT испит, за који се припремате и који вам можете донијети посао из снова у "Самсунгу", није толико тежак уколико проведете доста времена спремајући га - каже Сихан покушавајући да охрабри ученике. Али нису сви тако убијеђени у земљи залуђеној пријемним испитима. У индустрији за припремање пријемних испита, вриједној на десетине милиона долара, ови млади ученици уче сатима под управљачком палицом Лија, који има статус јавне личности и који за одређену цијену помаже студентима да постану радници најпрестижније компаније у Јужној Кореји.

Промовишући себе као члана елитног IQ Mensa клуба Ли је написао више од 50 књига, посједује докторат и редовно путем телевизије даје лекције младим Корејцима у борби да положе национални пријемни тест на факултете, "Самсунг" SAT тест и неколико других важних испита званих гоши.

- Ово што ја радим је сабијање. Моја стратегија је да их научим како да положе испит у кратком периоду - објашњава Ли свој четвородневни курс који кошта 160 долара.

За многе младе у Јужној Кореји посао из снова представља рад у "Републици Самсунг", како многи називају овај електронски гигант. У осталим дијеловима свијета постоје велике компаније које су познате по својим електронским производима.

У Сеулу је ситуација другачија, јер је буквално читав живот окружен "Самсунгом" - почев од зграда које је компанија направила па до њихових сапунских опера које се наравно гледају на "самсунговим" телевизорима. Од малих ногу ученици проводе своје животе учећи дању и ноћу не би ли се уписали на елитни универзитет, а након успјешног окончања теста могу очекивати лагодни посао у конгломерату који прожима сваку пору живота у Јужној Кореји.

Сваких шест мјесеци, неких 100.000 Корејаца долази у тестне центре да опробају срећу у запошљавању у "Самсунгу". Само њих 7.000 пролази испит, док 4.000 добија посао након проласка на тесту који укључује задатке из науке, математике, логичког размишљања и однедавно познавања знакова кинеског језика. То значи да готово само један од 20 апликаната пролази SAT тест.

У другим крајевима свијета довољно је да имате добру биографију и добро прођете на интервјуу па да добијете посао. Али у конфучијевској Јужној Кореји испити имају знатно већу тежину и они буквално одређују какав ћете имати живот. Пријем на универзитете, добијање посла у приватном и државном сектору, па чак и примање у вртић зависи од јаког резултата на испитима. Уколико паднете на тесту, вјероватно падате у очима своје породице - што је уобичајен разлог за самоубиства у земљи гдје огроман број младих људи себи одузима живот.

Конкуренција је толико јака да нова генерација младих бива веома узнемирена када долази до промјена политике регрутовања. У јануару 2014. године "Самсунг" је био мета излива великог бијеса када је објавио планове да одбаци дио метода тестирања, тражећи од универзитета да почну препоручивати студенте који могу приступити њиховом SAT испиту. Неки студенти су се уплашили, јер нису ишли у врхунске факултете. Страховали су да ће им сав труд за припремање испита пропасти. Али након опште националне прозивке "Самсунг" је брзо одбацио своје планове.

Разлог зашто готово сваки млади Корејац жели да прође овај тест лежи у феномену који се у Јужној Кореји назива "Самсунг човјек".

- Посао у "Самсунгу" значи да вас прихватају и да вас други признају - једноставно објашњава Ли Чанг, један од студената на Лијевом предавању. Сви који заврше факултете мисле да је то најбољи начин да живите у Јужној Кореји.

 

Global Post

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана