Први подводни паркинг за бицикле у свијету попунио свих 7.000 мјеста

Анадолија
Први подводни паркинг за бицикле у свијету попунио свих 7.000 мјеста

АМСТЕРДАМ - Први паркинг за бицикле у модерном комплексу изграђеном испод воде у Амстердаму за мање четири мјесеца је скоро достигао максималну попуњеност, што још једном потврђује да се Холандија с правом често назива и земљом бицикала.

Смјештен преко пута жељезничке станице и то испод воде, амстердамски паркинг за бицикле отворен је крајем јануара и има капацитет 7.000 мјеста.

Изградња овог модерног здања трајала је четири године. Паркингом управља локална администрација. Први дан паркинга је бесплатан, а сваки наредни дан се плаћа 1,35 евра. Комплекс има три излаза, укључујући и директне повезнице са метро и жељезничким станицама.

Поред овог паркинга, иза амстердамске жељезничке станице налази се још један паркинг са мјестима за 4.000 бицикала. На тој локацији постоје још два паркинга са капацитетима од 1.550 и 1.300 бицикала. Дакле у близини амстердамске жељезничке станице паркинг је осигуран за укупно 13.850 бицикала.

Према подацима локалне администрације и компаније Прораил, жељезничку станицу у Амстердаму дневно користи око 200.000 људи, а многи од њих долазе бициклом.

Земља бицикала

Бицикл је неизоставни дио свакодневног живота у Холандији, гдје га користе сви од дјеце до стараца. Са 17 милиона становника, Холандија је позната као “земља бицикала” с 23 милиона бицикала и просјеком од 1,3 бицикла по глави становника.

Холандија има 37.000 километара бициклистичких стаза, које се приближавају опсегу Земље. У овој земљи у просјеку свака особа годишње бициклом пређе 888 километара.

Највећи паркинг за бицикле на свијету са капацитетом од 12.500 мјеста налази се у граду Утрецхту, а управо тај град је проглашен и градом који је најнаклоњенији корисницима овог превозног средства.

Корисници задовољни чистоћом паркинга

Иако стално ради на унапређењу инфраструктуре намијењене бициклистима, холандска власт тешко стиже корак потреба које се произилазе из све већих потреба бициклиста, а посебно у центрима великих градова. Мјештанин Амстердама Андреј Аверианов (33) је казао да живот не може замислити без бицикла.

- Живот у граду је немогућ без бицикла. Претходно паркиралиште није изгледало добро, било је прљаво, врло је било тешко пронаћи мјесто и није било сигурно. Срећом, отворили су ово ново мјесто. Ово је врло озбиљан напредак. Чишће и сигурније паркиралиште - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана