Prvi podvodni parking za bicikle u svijetu popunio svih 7.000 mjesta

Anadolija
Prvi podvodni parking za bicikle u svijetu popunio svih 7.000 mjesta

AMSTERDAM - Prvi parking za bicikle u modernom kompleksu izgrađenom ispod vode u Amsterdamu za manje četiri mjeseca je skoro dostigao maksimalnu popunjenost, što još jednom potvrđuje da se Holandija s pravom često naziva i zemljom bicikala.

Smješten preko puta željezničke stanice i to ispod vode, amsterdamski parking za bicikle otvoren je krajem januara i ima kapacitet 7.000 mjesta.

Izgradnja ovog modernog zdanja trajala je četiri godine. Parkingom upravlja lokalna administracija. Prvi dan parkinga je besplatan, a svaki naredni dan se plaća 1,35 evra. Kompleks ima tri izlaza, uključujući i direktne poveznice sa metro i željezničkim stanicama.

Pored ovog parkinga, iza amsterdamske željezničke stanice nalazi se još jedan parking sa mjestima za 4.000 bicikala. Na toj lokaciji postoje još dva parkinga sa kapacitetima od 1.550 i 1.300 bicikala. Dakle u blizini amsterdamske željezničke stanice parking je osiguran za ukupno 13.850 bicikala.

Prema podacima lokalne administracije i kompanije Prorail, željezničku stanicu u Amsterdamu dnevno koristi oko 200.000 ljudi, a mnogi od njih dolaze biciklom.

Zemlja bicikala

Bicikl je neizostavni dio svakodnevnog života u Holandiji, gdje ga koriste svi od djece do staraca. Sa 17 miliona stanovnika, Holandija je poznata kao “zemlja bicikala” s 23 miliona bicikala i prosjekom od 1,3 bicikla po glavi stanovnika.

Holandija ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, koje se približavaju opsegu Zemlje. U ovoj zemlji u prosjeku svaka osoba godišnje biciklom pređe 888 kilometara.

Najveći parking za bicikle na svijetu sa kapacitetom od 12.500 mjesta nalazi se u gradu Utrechtu, a upravo taj grad je proglašen i gradom koji je najnaklonjeniji korisnicima ovog prevoznog sredstva.

Korisnici zadovoljni čistoćom parkinga

Iako stalno radi na unapređenju infrastrukture namijenjene biciklistima, holandska vlast teško stiže korak potreba koje se proizilaze iz sve većih potreba biciklista, a posebno u centrima velikih gradova. Mještanin Amsterdama Andrej Averianov (33) je kazao da život ne može zamisliti bez bicikla.

- Život u gradu je nemoguć bez bicikla. Prethodno parkiralište nije izgledalo dobro, bilo je prljavo, vrlo je bilo teško pronaći mjesto i nije bilo sigurno. Srećom, otvorili su ovo novo mjesto. Ovo je vrlo ozbiljan napredak. Čišće i sigurnije parkiralište - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana