Папа: Велики прасак се догодио Бог није мађионичар

Independent
Папа: Велики прасак се догодио Бог није мађионичар

Теорије еволуције и Великог праска су стварне, а Бог није “мађионичар са чаробним штапићем”, изјавио је папа Фрањо.

Говорећи пред Папском академијом наука, папа је својим коментарима окончао, како стручњаци кажу, дискусије о “псеудо теоријама” креационизма и интелигентног дизајна, какве је подржавао, према мишљењу многих, његов претходник Бенедикт XVI.

Фрањo је објаснио да ове научне теорије нису некомпатибилне са постојањем Творца, него да га чак “захтjевају”.

“Када читамо о настанку свијета у Књизи постања, падамо у искушење да Бога замислимо као мађионичара са чаробним штапићем. Али то није тако”, рекао је Фрањо.

“Он је створио људе и развио их према унутрашњим законима које је усадио у сваког од нас, како бисмо могли да се остваримо. Велики прасак, за ког данас сматрамо да је у основи свега што нас окружује није у контрадикцији са интервенцијом божанског Творца, него га чак захтјева. Еволуција у природи није неконзистентна са креацијом, јер еволуција захтјева стварање бића која ће еволуирати”.

Католичка црква дуго је имала репутацију “антинаучне” институције, за шта се најчешће као примјер наводила инквизиција с којом је суочен Галилео када је изнио своју “јеретичку” теорију да се Земља окреће око Сунца.

Међутим, коментари папе Фрање заправо су наставак прогресивног рада папа Пија XII који је отворио врата еволуцији и активно говорио у корист теорије Великог праска. Папа Јован Павле II је 1996. отишао корак даље и сугерисао да је еволуција “више од хипотезе” и “доказана чињеница”.

Међутим, у нешто скоријој историји, Бенедикт XVI и његови савjетници заговарали су идеју тога да интелигентни дизајн подрива еволуцију – идеју да је природна селекција довољна да објасни комплексност свијета.

Његов близак сарадник, кардинал Шенборн је 2005. написао чланак у ком наводи да је “еволуција у смислу заједничких предака можда истинита, ли еволуција у неодарвинистичком смислу – као непланирани процес без интервенције више силе – није”.

Ђовани Бигнами, професор и предсједник италијанског Националног института за Астрофизику, каже: “Папина изјава је важна. Ми смо директни потомци Великог праска којим је настао свемир. До еволуције се дошло стварањем”.

Ђулио Ђорело, професор филозофије наука на миланском Универзитету дегли Струди, рекао је новинарима да папа “покушава да смањи неслагање или барем претпостављено неслагање” са науком.

Упркос великом раздору у теолошким гледиштима између њега и његовог претходника, Фрања је Бенедикту XVI одао почаст представивши његову бронзану бисту у сjедишту академије у Ватиканским вртовима.

“Нико не може рећи да су науке и учење учинили да се његова љубав према Богу и ближњима умањи”, рекао је тада Фрањo.

“Напротив, знање, мудрост и молитва увећале су његово срце и његов дух. Захвалимо се Господу на дару који је дао цркви и свијету постојањем и понтификацијом папе Бенедикта”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана