Објављено које земље имају највећи ризик од земљотреса

Срна
Објављено које земље имају највећи ризик од земљотреса

​ЛОНДОН - Најтруснија подручја Европе, односно земље са највећим ризиком од земљотреса, јесу Италија, Грчка, Румунија, Албанија, Турска и Хрватска.

Нова интерактивна карта најтруснијих подручја Европе показује да градови попут Загреба, Тиране, Софије, Лисабона, Брисела и Базела имају натпросјечни ниво ризика од потреса у поређењу са мање изложеним градовима попут Берлина, Лондона или Париза.

Према Европском моделу ризика од земљотреса, зграде изграђене прије осамдесетих година прошлог вијека, урбана подручја и зоне високе потресне опасности главни су фактори ризика.

Најугроженије су средње високе армиранобетонске оквирне зграде саграђене прије осамдесетих година 20. вијека и ниске зидане неармиране куће.

Најефикаснија мјера за смањење ризика од потреса у Европи била би, истичу, доградња или замјена најрањивијих зграда.

Кад би се само у Италији и Турској све зграде ставиле под оквире новог европског стандарда просјечан број смртних случајева од земљотреса у Европи могао би се смањити за више од 50, а просјечни годишњи економски губици за бар 30 одсто.

Осам од 10 зграда у Европи саграђено је прије 1990. године. Иако се у већини европских земаља употребљавају новији прописи и норме који обезбјеђују прикладну заштиту од потреса, још има много старијих неојачаних или недовољно ојачаних зграда, што представља висок ризик за становнике.

Карта ризика од земљотреса у Европи заснива се на првом јавно доступном моделу сеизмичког ризика и илуструје релативну дистрибуцију очекиваног ризика у Европи путем композитног индекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана