Несташица уља и брашна у Њемачкој "Може да се нађе само маслиново уље, које кошта до 8,5 евра"

Српска инфо
Foto: healthline

Несташица уља и брашна наставља да "дрма" западне земље, а прије свега Њемачку, Аустрију...


Како пише Телеграф Бизнис “из прве руке”, од једне младе Њемице која је уступила фотографије из маркета Реве у Штутгарту, полице су празне већ мјесец дана уназад.

– Може да се нађе само маслиново уље, које је од 6 до 8,5 евра, и у понуди су нека друга скупља уља, али сунцокретовог нема. Једноставно, немамо уље за свакодневно кување. Трговци га ни не поручују, јер кажу да могу да га набаве за неких шест евра, а онда би на то морали да дигну цијену у малопродаји, те не желе да продају уље сунцокрета по тако високој цијени, питање је и да ли би ико куповао – Л. (30).

Њемица Л. каже да мјесец дана није видјела нити једну флашу сунцокретовог уља у маркетима у Штутгарту (покрајина Баден-Виртемберг).

Нема ни брашна, барем не тип 500, које се најчешће користи за хљеб и слична пецива. По неком правилу, за колаче и торте се више користи брашно тип 400, а у њемачким маркетима тренутно можете наћи пшенично брашно тип 405 – које се данас вјероватно најчешће користи за шпацле (тип 405 означава колико је висок степен мљевења и садржај минерала као што су магнезијум или калијум).

Шпацле су мекани резанци са јајима, посебно популарни на југу Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана