Френсис Колинс, први човјек америчког Националног института за здравље: Лијек за корону спреман за два или три мјесеца

ГС
Френсис Колинс, први човјек америчког Националног института за здравље: Лијек за корону спреман за два или три мјесеца

Френсис Колинс, први човјек америчког Националног института за здравље, кровне биомедицинске организације одговорне за здравље јавности у САД, оптимистичан је у својој тврдњи да би ефикасан лијек против вируса корона могли имати већ за два до три мјесеца.

– Напредак је велик. Имамо два лијека која потврђено дјелују – ремдесивир и дексаметазон. Доказани су током контролисаних насумичних тестова, што је једини начин да знате да ли нешто дјелује – рекао је Колинс за ЦНН.

Подсјетимо, ремдесивир је антивирусни лијек који је већ показао да позитивно дјелује на смањење трајања болести ковид-19, а дексаметазон је стероид који је показао да редукује шансу смртног исхода.

– У фази смо почетка клиничких испитивања за неке друге супстанце као што су антикоагуланти. Знамо да је згрушавањне крви попратни проблем корона вируса и било би добро када бисмо то могли зауставити – рекао је Колинс.

Такође, најузбудљивија ствар је кориштење моноклоналних антитијела која потичу од људи који су пребољели ковид-19. Та антитијела сада могу бити претворена у лијек.

– Ја сам оптимиста. Без да могу рећи гарантовано, али мислим да ћемо имати ‘нешто’ за два до три мјесеца, у смислу ефективног лијечења – каже Колинс, преноси Клиџ.

Он је оптимистичан и када је у питању вакцина јер сматра да ће прве вакцине бити доступне већ крајем године.

– Око 27. јула почећемо са тестирањем над 30.000 добровољаца – рекао је Колинс, додавши да за такав потез постоји основ добрих прелиминарних резултата.

Ако ово тестирање буде позитивно, десеци милиона вакцина биће спремно за кориштење до краја 2020. године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана