Климатске промјене нису разлог суше и глади на Мадагаскару

Tanjug
Foto: Pixabay

ЛОНДОН- Климатске промјене нису криве за разорну сушу и глад на Мадагаскару, тврде научници у најновијој објављеној анализи.

Иницијатива "WWА", која у реалном времену спроводи студије о екстремним временским условима у цијелом свијету, анализирала је сушу која је Мадагаскар оставила без 60 одсто нормалних падавина у периоду од јула 2019. до јуна 2021. године.

Та организација, међутим, није пронашла никакав статистички значајан ефекат климатских промјена узрокованих људским дјеловањем.

Уместо тога, како тврде, суша је била насумична временска непогода која се може догодити сваких 135 година, закључили су истраживачи.

"То је риједак догађај, али је унутар природне варијабилности", изјавила је коауторка студије Фридерике Ото, климатска научница са Империјал колеџа у Лондону.

"За ову врсту ниске количине падавина, климатске промјене нису главни покретач", навела је Ото.

На Мадагаскару су, према њеним ријечима, уобичајене промјене по питању великих до малих количина падавина, али глад има још један велики узрок.

"Покретач глади или безбједности хране је у великој мјери огромна рањивост људи у овој регији. Постоје шокантно високе стопе сиромаштва", закључује Ото.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана