Исусов гроб отворен послије 500 година

Агенције
Исусов гроб отворен послије 500 година

Јерусалим - Научници су први пут у посљедњих пет вијекова отворили плочу за коју многи вјерују да је на њој три дана лежало тијело Исуса Христа.

Оригинална површина је отворена током рестаурације у цркви Светог гроба у старом Јерусалиму, пише "Нешенел џиографик". Плоча није откривана од 1555.

- Мермерна плоча која је покривала гроб откривена је и били смо изненађени количином материјала који смо пронашли испод ње. Научна нализа ће трајати дуго, али ћемо коначно моћи да видимо оригиналну камену површину на коју је, према традицији, положено Христово тијело - каже археолог Фредрик Хиберт.

Према предању, Христово тијело је било положено на плочу исјечену из кречњачке пећине након што су га Римљани разапели прије више од 2.000 година. Он је, према записима, ускрснуо три дана након смрти и жене које су дошле да помажу његово тијело су рекле да остаци нису нађени. Плоча на коју је био положен је дио грађевине која се зове едикула, то је капела од остатка пећине у којој је било положено тијело Исуса Христа након распећа, неколико стотина метара од наводног мјеста распећа. То је најсветије мјесто хришћана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана