Били су тамо и прије рата: Нацистички гроб у џунгли Амазоније VIDEO

Г.С.
Били су тамо и прије рата: Нацистички гроб у џунгли Амазоније VIDEO

Гроб њемачког нацисте дубоко у амазонској прашуми стоји и данас као подсјетник на нацистичке планове и намјере.

На гробу у једном бразилском селу на крсту је нацртана нацистичка свастика и натпис: “Жозеф Грајнер преминуо је на овом мјесту од грознице, 2. јануара 1936. године, у служби њемачкој науци”.

Много се писало о бјекству нацистичких злочинаца послије Другог свјетског рата у Јужну Америку, међутим нацисти су прије тога кренули у научни поход у амазонску прашуму.

Од 1935. до 1937. године, нацистички научници и истраживачи предвођени Ото Шулц-Кампфенкелом, пробијали су се кроз бразилску прашуму у близини границе са Француском Гвајаном. Скупљали су животињске лобање, артефакте од урођеничких племена, ботаничке примјерке и биљжили топографске одлике ријеке Јари.

Њемачки истраживачи били су смјештени у близини племена Апараија и истраживали флору и фауну, и проучавали индијанску културу.

Током похода један од њемачких помоћника Жозеф Грајнер је преминуо у џунгли, а преживјели су поставили огроман крст, и на њега насликали кукасти крст који стоји у прашуми и дан данас, пише Спутњик.

Филм који су научници снимили у Бразилу по повратку у Њемачку у биоскопима је постигао велик успијех, али осим филма зоолог Шулц-Кампфенкел дошао је на идеју настањивања тог простора, односно освајања за потребе Рајха.

Он је освајачки план је током Другог свјетског рата представио Хајнриху Химлеру, али план је остао неиспуњен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана