Били су тамо и прије рата: Нацистички гроб у џунгли Амазоније VIDEO

Г.С.
Били су тамо и прије рата: Нацистички гроб у џунгли Амазоније VIDEO

Гроб њемачког нацисте дубоко у амазонској прашуми стоји и данас као подсјетник на нацистичке планове и намјере.

На гробу у једном бразилском селу на крсту је нацртана нацистичка свастика и натпис: “Жозеф Грајнер преминуо је на овом мјесту од грознице, 2. јануара 1936. године, у служби њемачкој науци”.

Много се писало о бјекству нацистичких злочинаца послије Другог свјетског рата у Јужну Америку, међутим нацисти су прије тога кренули у научни поход у амазонску прашуму.

Од 1935. до 1937. године, нацистички научници и истраживачи предвођени Ото Шулц-Кампфенкелом, пробијали су се кроз бразилску прашуму у близини границе са Француском Гвајаном. Скупљали су животињске лобање, артефакте од урођеничких племена, ботаничке примјерке и биљжили топографске одлике ријеке Јари.

Њемачки истраживачи били су смјештени у близини племена Апараија и истраживали флору и фауну, и проучавали индијанску културу.

Током похода један од њемачких помоћника Жозеф Грајнер је преминуо у џунгли, а преживјели су поставили огроман крст, и на њега насликали кукасти крст који стоји у прашуми и дан данас, пише Спутњик.

Филм који су научници снимили у Бразилу по повратку у Њемачку у биоскопима је постигао велик успијех, али осим филма зоолог Шулц-Кампфенкел дошао је на идеју настањивања тог простора, односно освајања за потребе Рајха.

Он је освајачки план је током Другог свјетског рата представио Хајнриху Химлеру, али план је остао неиспуњен.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана