Bili su tamo i prije rata: Nacistički grob u džungli Amazonije VIDEO

G.S.
Bili su tamo i prije rata: Nacistički grob u džungli Amazonije VIDEO

Grob njemačkog naciste duboko u amazonskoj prašumi stoji i danas kao podsjetnik na nacističke planove i namjere.

Na grobu u jednom brazilskom selu na krstu je nacrtana nacistička svastika i natpis: “Žozef Grajner preminuo je na ovom mjestu od groznice, 2. januara 1936. godine, u službi njemačkoj nauci”.

Mnogo se pisalo o bjekstvu nacističkih zločinaca poslije Drugog svjetskog rata u Južnu Ameriku, međutim nacisti su prije toga krenuli u naučni pohod u amazonsku prašumu.

Od 1935. do 1937. godine, nacistički naučnici i istraživači predvođeni Oto Šulc-Kampfenkelom, probijali su se kroz brazilsku prašumu u blizini granice sa Francuskom Gvajanom. Skupljali su životinjske lobanje, artefakte od urođeničkih plemena, botaničke primjerke i biljžili topografske odlike rijeke Jari.

Njemački istraživači bili su smješteni u blizini plemena Aparaija i istraživali floru i faunu, i proučavali indijansku kulturu.

Tokom pohoda jedan od njemačkih pomoćnika Žozef Grajner je preminuo u džungli, a preživjeli su postavili ogroman krst, i na njega naslikali kukasti krst koji stoji u prašumi i dan danas, piše Sputnjik.

Film koji su naučnici snimili u Brazilu po povratku u Njemačku u bioskopima je postigao velik uspijeh, ali osim filma zoolog Šulc-Kampfenkel došao je na ideju nastanjivanja tog prostora, odnosno osvajanja za potrebe Rajha.

On je osvajački plan je tokom Drugog svjetskog rata predstavio Hajnrihu Himleru, ali plan je ostao neispunjen.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana