Живковић адут СНСД-а за побједу у Добоју

В. Кулага, Д. Дујић
Живковић адут СНСД-а за побједу у Добоју

Бањалука - Извршни комитет СНСД-а дао је јуче зелено свјетло кандидатима за градоначелнике и начелнике у складу са коалиционим споразумом са ДНС-ом и СП-ом, а разријешена је дилема за челну позицију у Добоју гдје ће у изборну трку за градоначелника Милорад Живковић.

Лидери странака, које чине већину у РС, усагласили су прије неколико дана детаље за заједнички наступ на предстојећим изборима и потписали и споразум који то потврђује. Тада је локалним одборима странака препуштено да усагласе кандидате у Добоју, Зворнику, Котор Варошу, Челинцу, Шипову, Рибнику и Чајничу. Дилеме уназад неколико дана нема у Зворнику, гдје ће кандидат за нови мандат бити СНСД-ов Зоран Стевановић. Живковићева кандидатура потврђена је на сједници Извршног комитета СНСД-а, а објелодањена је након што је први човјек странке у Добоју Владо Ђурђевић у сриједу увече на сједници Градског одбора поднио неопозиву оставку, послије чега је за вршиоца дужности именован Мирослав Гаврић. Ђурђевић је прије неколико дана због неслагања са Урошем Гостићем свој мандат ставио на располагање лидеру странке Милораду Додику. Посредством генералног секретара СНСД-а Луке Петровића несугласице су превазиђене, али се ситуација поново закомпликовала и окончана оставком.

- Градски одбор је био толико подијељен да нико ни за какву одлуку више није имао већину и сматрам да више не могу да водим одбор - изјавио је Ђурђевић послије сједнице на којој је и повукао своју кандидатуру за градоначелника.

Петровић каже су за кандидата за градоначелника предложили Живковића.

- Живковић је љекар са уваженом политичком каријером. Мислимо да је то побједнички кандидат, који ће сигурно бити подржан од стране коалиционих партнера - каже Петровић.

Живковић, који на мегдан излази актуелном градоначелнику из СДС Обрену Петровићу, рекао је да ће након што буду завршене процедуре у вези са кандидатуром рећи шта мисли и предложити програм грађанима Добоја.

Први човјек ДНС-а у Добоју Славко Глигорић казао је да још нису одлучили коме ће дати подршку и да ће све бити јасније послије састанка са лидером ДНС-а Марком Павићем. Предсједник Градског одбора СП-а Срђан Тодоровић није одговарао на телефонске позиве.

Рјешење се назире и у Котор Варошу, а преговори у СНСД-у су вођени јуче цијели дан. Првобитни кандидат за начелника и предсједник Општинског одбора СНСД-а Котор Варош Горан Кушљић повукао је кандидатуру након чега је подржан приједлог да угледни привредник Мирослав Малијевић иде у изборну трку. До закључења овог броја "Гласа Српске", међутим, није била позната коначна одлука. Подршку Малијевићу спремни су да дају ДНС, Изворна СДС и СРС. Предсједник Општинског одбора СП-а Предраг Тешић казао је да је његова кандидатура за начелника и даље на снази и да за то има подршку врха странке.

Извршни комитет СНСД-а је констатовао да је странка спремна за убједљиву побједу на изборима, а потврђен је став за пуно поштивање коалиционог споразума са ДНС-ом и СП-ом и договор са СРС-ом и другим странкама и покретима. СНСД ће у складу са споразумом понудити своје кандидате у више од 50 локалних заједница. Осим кандидата који су одређени у посљедњи час на сједници Извршног комитета СНСД-а потврђена је кандидатура Игора Радојичића за градоначелника Бањалуке, Луке Петровића за првог човјека Требиња, а Зорана Стевановића у Зворнику. Дата је подршка Дарку Томашу за начелника Прњавора, Драгану Богданићу у Теслићу, Љубиши Ћосићу у Источном Новом Сарајеву, Ранку Карапетровићу у Лакташима, Бошку Југовићу у Палама и другима. Извршни комитет је дао подршку кандидатури Златка Максимовића из "Успјешне Српске" за градоначелника Бијељине и заједничком кандидату свих странака из РС Младену Грујичићу за начелника Сребренице.

Јубилеј

СНСД ове године обиљежава 20 година од оснивања, а Извршни комитет странке је донио одлуку о начину обиљежавања јубилеја.

- Обиљежавање почиње 27. августа на свечаној академији у Бањалуци, а завршиће прославом убједљиве побједе на предстојећим локалним изборима - саопштено је из СНСД-а.

Најважније потврђене кандидатуре

Игор Радојичић            Бањалука

Милорад Живковић     Добој

Зоран Стевановић        Зворник

Лука Петровић    Требиње

Дарко Томаш      Прњавор

Драган Богданић          Теслић

Љубиша Ћосић             Источно Ново Сарајево

Ранко Карапетровић    Лакташи

Мирослав Дрљача       Нови Град

Раденко Рељић    Козарска Дубица

Зоран Аџић         Градишка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана