Жељезнице Републике Српске крпе рупе новим кредитом

Маријана Миљић
Жељезнице Републике Српске крпе рупе новим кредитом

Бањалука - Скупштина акционара "Жељезница РС" одобрила је у петак кредитно задужење овог предузећа у износу од десет милиона марака, а највећи дио новца биће потрошен на измирење пореза и доприноса за плате запослених.

Aкционари су на сједници у Бањалуци донијели одлуку и да 5,3 милиона марака од кредита из 2010. године вриједног 16 милиона буде пребачено за одржавање шинских возила.

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић рекао је послије сједнице Скупштине акционара да ће дио новца од новог кредита бити утрошен за измирење пореза и доприноса за плате запослених.

- Радницима је у претходном периоду дио плата исплаћен без уплате пореза и доприноса, због чега ће око седам милиона марака бити искоришћено за те сврхе. Преостали дио кредита биће усмјерен за измирење дуга према "Жељезницама ФБиХ", да не би дошло до блокаде жељезничког саобраћаја - истакао је Савановић и додао да ће настојати да у кратком року ступе у контакт са комерцијалним банкама, како би што прије на рачун предузећа легла кредитна средства.

Предсједник Скупштине акционара "Жељезница РС" Милан Бешир казао је да је одобрена и одлука о залогу на покретним стварима предузећа да би био обезбијеђен репрограм пореског дуга у износу од 11 милиона КМ.

Помоћник министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Весна Вожн рекла је да је Влада РС поново пружила руку спаса "Жељезницама РС" подржавши кредитно задужење.

- Највећи дио кредита биће утрошен за измирење обавеза према запосленима на основу споразума који је потписан у јуну прошле године између управе "Жељезница", синдиката и Владе РС - истакла је Вожн.

"Жељезнице РС" се због вишегодишњег негативног пословања налазе у тешкој ситуацији, а њихов акумулирани губитак достигао је 191 милион КМ.

Реорганизација

Савановић је рекао да ће план реорганизације "Жељезница РС" бити достављен у предвиђеном року Влади РС, која је раније одбила понуђена рјешења управе предузећа.

- Чекамо да Влада закаже термин за одржавање тематске сједнице посвећене стању у овом предузећу. "Жељезнице" су спремне да изложе приједлог плана реорганизације, а видјећемо какво ће бити мишљење надлежних - истакао је Савановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана