Због рампе за месо огромни губици

nezavisne.com
Због рампе за месо огромни губици

Бањалука, Сарајево - Пољопривредници у БиХ огорчени су због чињенице да је месо и месне прерађевине немогуће извести на европско тржиште, чиме биљеже огромне губитке.

Убијеђени су да су намирнице животињског поријекла овдје доста квалитетније него у чланицама ЕУ, због чега позивају надлежне да се активније укључе у стварање услова за подизање рампе за извоз, пишу Независне новине.

Иако је познато да се БиХ баш и не може похвалити тиме да произведе меса више него што треба њеном становништву, фармери убјеђују да међу њима, ипак, има оних који су спремни да освајају страна тржишта.

"Наравно да су пољопривредници заинтересовани за извоз меса, а то им је сада онемогућено, због чега су губици катастрофални", поручује Неџад Бићо, координатор Удружења пољопривредника у БиХ.

Према његовим ријечима,  у БиХ се производе месо и производи од меса који су квалитетнији него у европским државама.

"Држава се не брине о својим пољопривредним произвођачима. У интересу им је да се угаси ова врста производње. Када је ријеч о квалитету, могу вам гарантовати да је месо овдје 100 одсто исправно и да је квалитетније од оног што се једе у земљама ЕУ. Код нас је земља незагађена, испаша је исправна, храна квалитетна", поручује Бићо.

И Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да се пољопривредници залажу за подизање рампе за извоз меса у државе ЕУ.

"Истовремено, имамо проблем да ЕУ чак не дозвољава ни да превозимо месо у друге земље преко њихове територије, док ми од њих увозимо месо сумњивог квалитета. Наши пољопривредници у таквим околностима уопште не могу бити конкурентни", рекао је Маринковић.

Наши пољопривредници у оваквим околностима уопште не могу бити конкурентни

Подсјетио је да је недавно договорен извоз контингента говеђег меса за Турску, али је и то, како је потврдио, наишло на проблеме.

"Европска унија уопште није дозволила провоз преко њихове територије, са тривијалним објашњењем, у смислу да се може преврнути хладњача, па ће дивље животиње покупити 'заражено месо'. То је апсурд! Зар ви мислите да ми имамо заражено месо и да би га турски купац купио? Зна се да је месо исправно, али не дозвољавају да извеземо, а нама пласирају питај бога шта", рекао је Маринковић.

Тиме је, наглашава он, повећан спољнотрговински дефицит, а самим тиме и зависност од меса и месних прерађевина из ЕУ.

На тај дефицит указују и најновији подаци Агенције за статистику БиХ, према којим, када је ријеч о месу, губимо битку у спољнотрговинској размјени.

"За осам мјесеци извезли смо месо и месне прерађевине вриједне око 45 милиона марака, а у истом периоду увоз је износио 178,6 милиона КМ", саопштили су из Агенције за статистику БиХ.

Да ли спроводе активности чији је циљ да се омогући извоз меса и месних прерађевина из БиХ на тржиште земаља ЕУ, питање је које смо послали Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, али одговор нисмо добили до закључења овог броја "Независних".

Из Спољнотрговинске коморе БиХ казали су да заиста не производимо довољно меса ни за властите потребе, али да би, ипак, требало омогућити и извоз.

"Свака пословна политика било кога јесте да заузме што више тржишта. Иако доста меса увозимо, имамо потребе и за извозом. Дакле, нама није дата могућност ни да покушамо да извозимо, а неке фирме одавде би у томе сигурно видјеле шансу", казали су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана