Жарковић: Србија да покрене резолуцију о геноциду над Србима у Крајини и Хрватској

Срна
Жарковић: Србија да покрене резолуцију о геноциду над Србима у Крајини и Хрватској

Србија би требало да у Генералној скупштини УН покрене резолуцију о геноциду почињеном над Србима у Крајини и Хрватској у периоду од 1991. до 1995. године, сматра предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крста Жарковић.

"Над Србима из западне Славоније и Крајине почињени су стравични злочини, извршено етничко чишћење и етноцид, протјеривање из Хрватске у периоду од 1991. до 1995. године око 500.000 Срба и премјештање једног народа који има има све елементе геноцида за који нико није одговарао", рекао је Жарковић Срни.

Према његовим ријечима, западни дио међународне заједнице 1995. године прећутно је дао сагласност Хрватској да етнички очисти Србе из Хрватске и Крајине која је тада била заштићена зона УН.

Жарковић каже да је за Удружење неприхватљиво да се у Генералној скупштини УН покушава донијети некаква резолуција о геноциду у Сребреници.

"То је неприхватљиво и за сваку осуду. Мислимо да се ово питање мора покренути у УН", закључио је Жарковић.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Приједлог резолуције о Сребреници, упркос противљењу Републике Српске, требао би се наћи на дневном реду Генералне скупштине УН почетком маја.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана