Žarković: Srbija da pokrene rezoluciju o genocidu nad Srbima u Krajini i Hrvatskoj

Srna
Žarković: Srbija da pokrene rezoluciju o genocidu nad Srbima u Krajini i Hrvatskoj

Srbija bi trebalo da u Generalnoj skupštini UN pokrene rezoluciju o genocidu počinjenom nad Srbima u Krajini i Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine, smatra predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković.

"Nad Srbima iz zapadne Slavonije i Krajine počinjeni su stravični zločini, izvršeno etničko čišćenje i etnocid, protjerivanje iz Hrvatske u periodu od 1991. do 1995. godine oko 500.000 Srba i premještanje jednog naroda koji ima ima sve elemente genocida za koji niko nije odgovarao", rekao je Žarković Srni.

Prema njegovim riječima, zapadni dio međunarodne zajednice 1995. godine prećutno je dao saglasnost Hrvatskoj da etnički očisti Srbe iz Hrvatske i Krajine koja je tada bila zaštićena zona UN.

Žarković kaže da je za Udruženje neprihvatljivo da se u Generalnoj skupštini UN pokušava donijeti nekakva rezolucija o genocidu u Srebrenici.

"To je neprihvatljivo i za svaku osudu. Mislimo da se ovo pitanje mora pokrenuti u UN", zaključio je Žarković.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništva BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Prijedlog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana