Закон о раду дубок јаз за синдикат и послодавце

Свјетлана Шурлан
Закон о раду дубок јаз за синдикат и послодавце

Бањалука - Преговори о измјени Закона о раду у Српској почели су јуче, а ставови синдиката и послодаваца су толико удаљени и супротстављени да је већ очигледно да ће тешко доћи до договора.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС понудило је на састанку радне групе за анализу и измјене Закона о раду одржаном у Бањалуци информацију у којој је наведено десет чланова закона које је неопходно мијењати. Једино у чему су се усагласили Савез синдиката и Унија удружења послодаваца РС јесте да су то техничке измјене, које послодавци подржавају, док синдикалци чврсто заступају став да су потребне суштинске измјене.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић рекао је да желе да буду донесени колективни уговори који би дефинисали најважнија питања која сада прописују правилници о раду.

- Двије године након ступања на снагу Закона о раду немамо општи колективни уговор, нити посебне колективне уговоре у привреди и због тога сматрамо да су у том дијелу потребне измјене Закона о раду - рекао је Станковић.

За Савез синдиката такође је споран и начин на који Закон о раду регулише питање дисциплинског поступка, те различити критеријуми за утврђивање репрезентативности удружења послодаваца и синдиката.

- Репрезентативност треба да буде иста и за синдикат и за послодавце. Тачно знамо шта хоћемо и имамо аргументе у којим дијеловима постоје највећи проблеми у примјени закона - рекао је Станковић.

Додао је да је на састанку закључено да сваки од социјалних партнера до 20. априла достави приједлоге и примједбе на чланове закона на основу којих ће радити у наставку преговора.

- Министарство је дало информацију у којој нису предложене суштинске, већ техничке измјене закона и ми то не можемо прихватити - казао је Станковић.

У Унији удружења послодаваца РС рекли су да је ово био тек почетни састанак и да је суштина да се иде у измјене закона на основу информације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

- Разматраћемо само измјене десет чланова Закона о раду и то ће бити техничке измјене, ако будемо могли да их усагласимо у оквиру радне групе - казао је директор Уније удружења послодаваца Саша Аћић.

Измјене Закона о раду су предвиђене акционим планом Владе и планом рада Народне скупштине РС за ову годину. Закон о раду је на снази од јануара 2016, а у октобру прошле године одржане су јавне расправе о његовим одредбама како би биле идентификоване потешкоће и мањкавости које су утврђене приликом његове примјене.

Анализа коју је раније урадио Савез синдиката показала је да је закон додатно умањио права радника, смањио њихова примања и да није отворио простор за нова радна мјеста, али јесте за већи профит послодаваца и уништио до тада солидно развијен социјални дијалог.

- Генерална оцјена одредби о плати, накнади плате и другим примањима радника јесте да је њихов основни циљ био да радна снага појефтини, односно да послодавци буду стимулисани на запошљавање кроз смањивање трошкова радника на терет самих радника, а не на терет државе - наведено је у синдикалној анализи.

Представници послодаваца и Владе не дијеле мишљење синдиката. Тврде да закон није идеалан, али да је чињеница да га сада највише критикују они који нису хтјели да учествују у његовој изради и који нису пристајали на дијалог и компромис.

Савановић

Изјаву министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленка Савановића јуче нисмо успјели да добијемо. Он је раније истакао да ће радна група на основу анализа и расправа утврдити које се одредбе Закона о раду нису показале ефикасним или које се могу поправити.

- Онда ћемо то размотрити на сједници Економско-социјалног савјета - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана