За најтежа кривична дјела свака трећа условна казна

Маријана Миљић
За најтежа кривична дјела свака трећа условна казна

Бањалука - Судови у БиХ лани су за тешка кривична дјела најчешће изрицали условне казне, па је од укупно 600 осуђених такву казну добило њих 173, док их је само седам добило више од три године затвора.

Показала је то информација Министарства правде БиХ о пресуђеним предметима за 2015. годину, коју је усвојио и Савјет министара БиХ.

Након условних, најчешће изрицане казне су једна година затвора и мање на, коју је осуђена 131 особа. Три мјесеца затвора или мање добило је 119 људи, казну затвора од шест или мање мјесеци добило је 97 људи, а до највише двије године затвора осуђено је 46 људи. На затвор у трајању од три године или мање осуђено је 15 људи, а на новчану казну њих 12.

Највише условних и казни од три и више година затвора изречено је за трговину дрогом. Казне изнад три године затвора изречене су и у по једном случају трговине људима и искоришћавања дјетета или малољетника ради проституције.

Судови у БиХ у прошлој години изрекли су 418 пресуда против 600 лица за тешка кривична дјела, што је нешто више од једне пресуде сваког радног дана. Број пресуда за само једну је већи него у 2014, а за педесетак већи него у 2013. У информацији Министарства правде наведено је да су лани судови највише пресуда, и то 380, изрекли за неовлашћену производњу и стављање у промет опојне дроге, док се 27 пресуда односило на кривично дјело израда, набавка, посјед, продаја и давање на употребу средстава за фалсификовање новца. Број пресуда која се односе на трговину дрогом већи је за осам у односу на 2014, а број пресуда које се односе на фалсификовање новца мањи је за 12 него годину раније.

- За кривично дјело прање новца, као и за трговину људима донесене су по двије пресуде, што је више него у 2014. Судови су изрекли и четири пресуде које су односе на кривично дјело навођење на проституцији те три за искоришћавање дјетета или малољетника ради проституције, што је такође више него годину раније -  наведено је у информацији.

Судови у БиХ у прошлој години, према тој информацији, нису изрекли нити једну пресуду за отмицу, тероризам, финансирање терористичке дјелатности, те упознавање дјетета са порнографијом и међународно врбовање ради проституције.

У информацији је наведено да је уочљиво да је број предмета, као и пресуђених лица ради почињеног кривичног дјела злоупотреба опојне дроге изузетно велик, што указује на озбиљан проблем са којима се треба позабавити.

- Број осуђених лица за ово кривично дјело је много већи од укупног броја пресуђених за сва друга дјела за која постоји обавеза централног вођења и праћења - наведено је у информацији.

Осим тога, од укупног броја осуђених лица за тешка кривична дјела, 43 одсто пресуда односи се на лица млађег животног доба, односно од 18 до 19 година.

Када је ријеч о врсти казне, судови су лани најчешће изрицали условне казне и то укупно 173.

Адвокат Милан Романић сматра да је број изречених пресуда мали у односу на број судова и новац уложен у реформу правосуђа те пораст криминала, посебно у области доге.

- Очигледно је да реформа правосуђа није дала очекиване резултате. Нешто треба мијењати, али они који би то требало да раде немају идеје како да то ријеше - истакао је Романић и додао да је према његовом мишљењу потребно организовати другачије радно вријеме судова, односно од осам до пет, са сатом паузе. Истиче да би се са другачијом организацијом радног времена постигао ефикаснији рад правосуђа.

- Судско вијеће јако мало ради на ефективности и реформи - навео је Романић и нагласио да на крају велики проблем ствара и то што судски процесу у БиХ трају и по двије или три године.

Романић је нагласио да судови треба да воде рачуна и да предмет не падне у застару, јер се то често дешава.

Повратници

У информацији Министарства правде о пресуђеним предметима за 2015. годину наведено је да је највећи број повратника одговарао за кривична дјела неовлашћене производње и стављања у промет опојне дроге.

- Прије двије године тај број је износио 54, а лани је нешто мањи и износио је 51 - наведено је у информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана