За двије седмице институције БиХ упутиле шест различитих писама ЕУ о Пељешком мосту

klix.ba
За двије седмице институције БиХ упутиле шест различитих писама ЕУ о Пељешком мосту

Сарајево - У само неколико дана Босна и Херцеговина упутила је Европској унији шест различитих писама у вези с изградњом Пељешког моста. Након оваквог поступања државних функционера с правом се поставља питање како је уопште могуће да било који субјект међународних односа доживи БиХ озбиљном државом, а актуелну власт коју чине СДА, ХДЗ БиХ, СББ и Савез за промјене озбиљним партнерима.

Жртва политичке неозбиљности актуелног сазива власти на државном нивоу постале су и институције Европске уније којим су бх. политичару у посљедњих неколико дана послали шест дијаметралних ставова о изградњи Пељешког моста.


Упркос томе што су функционери писмено износили ставове политичких странака, писма су институцијама Европске уније упућивана са печатима специјализираних организација власти за вођење послова државне управе, односно уиме државе.

Остаје упитно и у којој мјери је неозбиљно понашање бх. политичара утјецало на сам кредибилитет актуелног сазива Савјета министара БиХ, односно како ће након оваквог дисбаланса европске институције доживљавати озбиљно било којег државног функционера из коалиције СДА, ХДЗ БиХ, СББ и Савез за промјене у даљим преговорима.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић упутио је писмо министру мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске Олегу Бутковићу у којем га обавјештава о постојању правних сметњи за изградњу моста.

Писмо је упућено и на адресе предсједника Европске комисије Жан Клод Јункера, високе представнице ЕУ за вањску политику и сигурност Федерике Могерини, европског комесара за проширење Јоханеса Хана, као и високог представника у БиХ Валентина Инца те шефа Делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

Након неколико дана Османовића је демантовао министар правде БиХ Јосип Грубеша који је такођер писао Бутковићу, а правни став Министарства правде БиХ упутио је и Министарству иностраних послова БиХ, Уреду Високог представника за БиХ, Делегацији Европске уније у БиХ и Европској комисији.

Грубеша је навео да не постоје никакве правне препреке за изградњу Пељешког моста и да у Османовићевом писму постоји низ правно неутемељених тврдњи, неистина и недопустиво штетних посљедица које могу наступити између двију сусједних и пријатељских земаља.

Министар цивилних послова БиХ објаснио је државним парламентарцима да је писмо упутио у складу са надлежностима министарства (државна граница), али да му није јасно на чему је министар правде БиХ утемељио своје писмено обраћење.

БиХ се противи, а и не противи изградњи Пељешког моста


Замјеници предсједавајућег Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић и Сафет Софтић упутили су писмо предсједнику Европског парламента Антонију Тајанију затраживши стопирање градње Пељешког моста, док се не ријеши спор између Босне и Херцеговине и Хрватске.

Џаферовић и Софтић навели су у писму да имају потребу да га, користећи искључиво релевантне документе и чињенице, упозоре на могуће, веома штетне посљедице одлуке Европске комисије да одобри финансијска средства Републици Хрватској у износу од 357 милона евра за изградњу тзв. "Пељешког моста".

Само пар дана послије демантовали су их предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто и предсједавајући Дома народа ПСБиХ Бариша Чолак у писму упућеном Европском парламенту.

Кришто и Чолак навели су да Џаферовићево и Софтићево писмо није званични став Парламентарне скупштине БиХ већ њихов лични и да је писмо упућено једнострано. Они истичу и да је ријеч о искључиво ставовима Бошњака који ни на који начин не представљају ставове Хрвата и Срба у колегијима оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Протестну ноту Хрватској упућујемо, а и не упућујемо



Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић упутио је писмо Европској комсији и хрватском премијеру Андреју Пленковићу у којем је навео да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, на 49. сједници одржаној 5. јула 2017. године затражио од Савјета министара БиХ да упути ноту Републици Хрватској о обустави свих активности у вези с изградњом Пељешког моста док се не постигне потпуна обострана сугласност.

У уторак  га је демантовао министар финансија БиХ Вјекослав Беванда који је навео да Савјет министара БиХ никада није усвојило закључак и да Звиздић у писму износи искључиво личне ставове и ставове СДА.

Беванда је осим хрватском премијеру Пленковићу, писмо упутио и на адресе Жан Клод Јункра, предсједник Европске комисије, Корине Крету, повјереника Европске комисије за регионалну политику и Ларс-Гунар Њигемарка, шефа Делегације Европске уније у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана