Вулин: Не изједначавати Јасеновац и Сребреницу

Срна
Вулин: Не изједначавати Јасеновац и Сребреницу

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин истакао је да се геноцид који су усташе извршиле у логору Јасеновац не може изједначити са догађајима у Сребреници јула 1995. године гдје се злочин таквих размјера није догодио, те оцијенио да је гласање о резолуцији о Сребреници у УН одгођено, не зато што предлагачи нису имали већину, већ зато што им није пријала “мала већина”.

Вулин је истакао да подржава иниицијативу предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића за доношење резолуције о геноциду у Јасеновцу, али да сматра да Јасеновац и Сребреница не треба да се изједначавају.

-Јасеновачки геноцид и лажни геноцид у Сребреници није исто. Не могу те две ствари да се изједначе и да се каже „ето ми смо починили геноцид у Сребреници и ви сте у Јасеновцу“. Не, ми нисмо починили геноцид у Сребреници, а у Јасеновцу је геноцид почињен - рекао је Вулин за телевизију “Пинк”.

Он сматра да ће доћи до отварања Пандорине кутије у цијелом свијету и да ће свака земља да подноси резолуције о геноциду.

-Замислите на афричком континенту чега ће се све сетити, колико француских, британских, немачких, италијанских, португалских злочина, колико белгијских злочина... Знате ли какве су ужасе чинили Белгијанци у Конгу? Свет ће поново да се бави шта је све свету урађено - рекао је Вулин.

Вулин је оцијенио да је гласање о резолуцији о Сребреници у УН одгођено, не зато што предлагачи нису имали већину, већ зато што им није пријала мала већина.

-Видели сте како се у УН лако пређе преко српских аргумената, али је председник Александар Вучић српске аргументе подигао на јако висок ниво мобилишући државе за које нисмо ни знали да ће подржати Србију. Зато су морали да одгоде гласање о резолуцији о Сребреници - рекао је Вулин.

Он је нагласио да се Србија показала као врло тежак противник - зато што брани принципе и истину.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана