ВСТС: Истражна комисија не долази у обзир

Жељка Домазет
ВСТС: Истражна комисија не долази у обзир

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија истакао је да би формирање истражне комисије Парламента БиХ, која би имала задатак да испита рад правосуђа у БиХ, било неприхватљиво, недопустиво, неспроводиво и грубо мијешање у рад правосуђа.

Представнички дом Парламента БиХ на сједници одржаној 26. јуна, на којој нису били посланици СНСД-а, ДНС-а и Српског клуба, није примио к знању извјештај ВСТС-а за прошлу годину, а међу усвојеним закључцима је и да комплетан састав ВСТС-а поднесе оставку, да у парламентарну процедуру, по хитној процедури, буду достављене измјене и допуне Закона о ВСТС-у, као и да буде формирана истражна комисија која би испитала рад правосуђа.

Тегелтија је јуче, првог дана засједања ВСТС-а, подвукао да границе морају постојати.

- Нема никакве одредбе у закону ни у Уставу да се то ради. Постоји покушај директне контроле од стране органа који за то нема никаква овлашћења - рекао је Тегелтија.

Наводећи да чланови ВСТС-а нису обавијештени о закључцима Парламента БиХ, него да су о њима сазнали из медија, поручио да закључци и тражење оставки уопште не обавезују чланове тог савјета.

- Хоће ли нас довести у ситуацију да нас министри испитују, да идемо на нека саслушања. Нису примили к знању Извјештај о раду ВСТС-а, а нико није био тамо од нас да га представи - констатовао је Тегелтија који сматра да се ВСТС, као институција, мора огласити поводом тих закључака те да је он изнио лични став.

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић је истакла да свачији рад подлијеже разматрању и критици, али уз опаску да је кршити грубо права, нападати правосуђе на такав начин несхватљиво.

- Формирање истражне комисије је грубо задирање у трећи стуб власти. Да ли, као судска власт, можемо доносити закључке којима бисмо натјерали законодавну власт да усваја законе. Не можемо. Иако нам се многи закони не допадају. Зашто није усвојена Ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина? То говори јасно о кредибилитету људи који су изабрани, који могу истовремено бити и министри и посланици - рекла је Јукићева.

Потпредсједница Савјета Јадранка Локмић Мисирача рекла је да је некада ВСТС заиста био отуђени центар моћи, али да то сада није случај. Судија и члан ВСТС-а Горан Незировић подржао је Тегелтију, али не мисли да Савјет треба да реагује путем саопштења, те да ВСТС-у не треба конфронтација с извршном и законодавном влашћу.

Лажне изјаве

Осврћући се на оцјене ОЕБС-а који је оштро критиковао рад правосуђа у БиХ, на цијепање предмета, падање оптужница и измјене изјава свједока за које ниједан процесуиран нити кривично гоњен, Милан Тегелтија је рекао да ће се питањем извјештаја ОЕБС-а посебно бавити.

- Давања лажних исказа је кривично дјело и мора се процесуирати - рекао је Тегелтија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана