VSTS: Istražna komisija ne dolazi u obzir

Željka Domazet
VSTS: Istražna komisija ne dolazi u obzir

Sarajevo - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija istakao je da bi formiranje istražne komisije Parlamenta BiH, koja bi imala zadatak da ispita rad pravosuđa u BiH, bilo neprihvatljivo, nedopustivo, nesprovodivo i grubo miješanje u rad pravosuđa.

Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici održanoj 26. juna, na kojoj nisu bili poslanici SNSD-a, DNS-a i Srpskog kluba, nije primio k znanju izvještaj VSTS-a za prošlu godinu, a među usvojenim zaključcima je i da kompletan sastav VSTS-a podnese ostavku, da u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o VSTS-u, kao i da bude formirana istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa.

Tegeltija je juče, prvog dana zasjedanja VSTS-a, podvukao da granice moraju postojati.

- Nema nikakve odredbe u zakonu ni u Ustavu da se to radi. Postoji pokušaj direktne kontrole od strane organa koji za to nema nikakva ovlašćenja - rekao je Tegeltija.

Navodeći da članovi VSTS-a nisu obaviješteni o zaključcima Parlamenta BiH, nego da su o njima saznali iz medija, poručio da zaključci i traženje ostavki uopšte ne obavezuju članove tog savjeta.

- Hoće li nas dovesti u situaciju da nas ministri ispituju, da idemo na neka saslušanja. Nisu primili k znanju Izvještaj o radu VSTS-a, a niko nije bio tamo od nas da ga predstavi - konstatovao je Tegeltija koji smatra da se VSTS, kao institucija, mora oglasiti povodom tih zaključaka te da je on iznio lični stav.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić je istakla da svačiji rad podliježe razmatranju i kritici, ali uz opasku da je kršiti grubo prava, napadati pravosuđe na takav način neshvatljivo.

- Formiranje istražne komisije je grubo zadiranje u treći stub vlasti. Da li, kao sudska vlast, možemo donositi zaključke kojima bismo natjerali zakonodavnu vlast da usvaja zakone. Ne možemo. Iako nam se mnogi zakoni ne dopadaju. Zašto nije usvojena Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina? To govori jasno o kredibilitetu ljudi koji su izabrani, koji mogu istovremeno biti i ministri i poslanici - rekla je Jukićeva.

Potpredsjednica Savjeta Jadranka Lokmić Misirača rekla je da je nekada VSTS zaista bio otuđeni centar moći, ali da to sada nije slučaj. Sudija i član VSTS-a Goran Nezirović podržao je Tegeltiju, ali ne misli da Savjet treba da reaguje putem saopštenja, te da VSTS-u ne treba konfrontacija s izvršnom i zakonodavnom vlašću.

Lažne izjave

Osvrćući se na ocjene OEBS-a koji je oštro kritikovao rad pravosuđa u BiH, na cijepanje predmeta, padanje optužnica i izmjene izjava svjedoka za koje nijedan procesuiran niti krivično gonjen, Milan Tegeltija je rekao da će se pitanjem izvještaja OEBS-a posebno baviti.

- Davanja lažnih iskaza je krivično djelo i mora se procesuirati - rekao je Tegeltija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana