Вријеме пријаве главни критеријум за функцију

Горан Маунага
Вријеме пријаве главни критеријум за функцију

Сарајево - Министарство правде БиХ предложило је главног тужиоца БиХ Горана Салиховића за члана Одбора директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду у Хагу, а један од главних параметара на основу којег је то учинило је што се он прије пријавио за ту позицију од Алме Тасо-Дељковић из Суда БиХ.

У посједу "Гласа Српске" је документ у којем помоћник министра правде Милана Попадић сугерише Министарству иностраних послова да путем Амбасаде БиХ у Хагу предложи Салиховића.

- Сугеришемо Амбасади БиХ у Хагу да предложи Горана Салиховића, имајући у виду првенство пријаве и ранг позиције на којој се налази за позицију у Одбору директора повјерилачког фонда за жртве - наведено је у допису Попадићеве.

Предлагање Салиховића изазвало је и нове варнице на релацији Тужилаштво - Суд БиХ. У Суду БиХ тврде да је њихов кандидат потпуно занемарен.

- Министарству иностраних послова упућен је приједлог само једног кандидата уз потпуно занемаривање кандидата Суда БиХ, који у цијелости испуњава услове. Кандидат Тужилаштва БиХ Горан Салиховић за разлику од кандидата Суда БиХ Алме Тасо-Дељковић не испуњава ниједан од тражених услова - тврди предсједник Суда БиХ Медџида Кресо.

Она каже да је кандидат Суда БиХ на необјашњив начин нестао из процеса кандидатуре.

- Министарство правде је упутило Министарству спољних послова приједлог само једног кандидата из Тужилаштва. Нису нам јасни разлози којима се при томе руководило Министарство правде ни по чијем налогу је то урађено - казала је Кресо.

Истиче да је Тасо-Дељковић дипломирани психолог, да већ десет година успјешно руководи Одјељењем за подршку свједоцима Суда и да има огромно искуство у раду са жртвама рата с којима је свакодневно у контакту. Додаје да је постала и едукатор за психолошку подршку жртвама у региону и да течно говори енглески језик.

- Достављени су критеријуми које кандидат треба да испуњава. Тражено је између осталог искуство у раду са жртвама масовних злочина, комуникацијске вјештине и знање енглеског или француског језика. То све испуњава наш кандидат, за разлику од кандидата Тужилаштва. Салиховић нема дана рада са жртвама нити говори енглески или француски језик, тако да за то радно мјесто додатно мора бити плаћен и преводилац - каже Кресо.

Она истиче да ће од министра правде Јосипа Грубеше тражити информације о овом случају.

- Претпостављам да он није знао за то и да се ради о намјештаљци и договору појединаца из правосуђа - каже Кресо.

У Тужилаштву БиХ нису жељели да коментаришу тврдње Кресо.

- Тужилаштво не врши процедуру предлагања ни избора него то раде надлежне институције - каже портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

У Министарству правде кажу да су приједлоге из Суда и Тужилаштва послали Министарству иностраних послова, али да им је номинација из Тужилаштва пристигла много раније.

- Секретаријат Међународног кривичног суда навео је да је могуће предложити само једног кандидата. Како је већ била запримљена кандидатура за представника Тужилаштва, а због кратког рока, ваљано ју је било подржати, да се не би изгубила кандидатура - навели су у Министарству правде.

Коалиција Међународног кривичног суда затражила је хитно достављање изјаве о квалификацијама кандидата. Министарство спољних послова прослиједило је тај захтјев Министарству правде, а оно Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) који је већ спремио одговор.

Рад у Одбору директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду подразумијева изузетно високу плату, дневнице и путовања по цијелом свијету гдје има жртава. Помоћу средстава сакупљених кроз добровољне прилоге фонд спроводи програме помоћи. Они су посебно усмјерени на надокнаду штете која је жртвама нанесена злочинима из надлежности суда у Хагу.

 

Варнице на релацији Тужилаштво - Суд БиХ

*Кресо у документу упућеном Делегацији ЕУ у БиХ навела да је забрињавајући пад квалитета оптужница које Суд прима од Тужилаштва те да тужиоци избјегавају да подижу оптужнице за сложене предмете који се односе на ратне злочине. Салиховић рекао да нису тачни наводи о паду квалитета оптужница и да Суд не прави извјештај о раду Тужилаштва

 

*Узајамне оптужбе Суда и Тужилаштва након што су ухапшени у акцији "Гибралтар" пуштени да се бране са слободе

 

*Салиховић наредио уклањање видео-надзора у заједничким просторијама Суда и Тужилаштва БиХ, гдје се налазе тајни подаци. Кресо због тога затражила стручну помоћ од Министарства безбједности, које је закључило да тај простор мора бити покривен видео-надзором

 

*Салиховић наредио спровођење истраге против Кресо на основу пријаве Мухидина Башића, који је осуђен за ратни злочин

 

*На иницијативу чланова Високог судског и тужилачког савјета БиХ на сједници тог тијела отворена расправа о вербалним сукобима Салиховића и Кресо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана