Враћа ли се Бањалука на европску спортску сцену?

Милан Зубовић
Враћа ли се Бањалука на европску спортску сцену?

Бањалука - Сезона пред нама могла би да донесе ренесансу бањалучког спорта, који је годинама био у силазној путањи. Крајишка љепотица била је препознатљива по спортским успјесима у пријератном периоду, док је посљедњих година “вођена битка за голи прволигашки живот”.

Дешавања ових дана наслућују да би то могло бити драстично промијењено, а у прилог томе иду и најаве из неколико бањалучких клубова.

Фудбалски клуб Борац као шампион Републике Српске вратио се у Премијер лигу и, према најавама, бориће се за горњи дио табеле, док у наредном периоду има тенденцију да нападне титулу коју је једини пут освојио 2011. године.

Поред фудбалера, повратак у Премијер лигу изборио је и Женски рукометни клуб Борац који је годинама био недодирљив у елитном такмичењу, да би потом таворио у Првој лиги Српске, али сада се то промијенило. На регионалној сцени Бањалуку ће представљати кошаркашице Орлова које ће први пут наступити у WABA лиги заједно са представницама Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и Бугарске.

Одбојкашице БЛ Волеја такође први пут играће у Средњоевропској лиги (МЕЛ) са још седам екипа из три државе, а очекује их и премијерни наступ у ЦЕВ купу. Врло добру сезону иза себе имају рукометаши Борца који су освојили Куп БиХ и играли финале плеј-офа Лиге за првака, док су у европском Челенџ купу стигли до четвртфинала.

Поново ће наступити на три фронта и поред два домаћа такмичења играће и ЕХФ куп, гдје чекају ривала. Новинар и публициста Томо Марић годинама прати успјехе бањалучких спортиста и радује га што се буди спорт у граду на Врбасу који је дао девет олимпијских шампиона, те небројено много свјетских и европских првака. Уједно се нада да је ово само почетак и да неће “плесати само једно љето”.

- Добро је да се позитивна спортска атмосфера ствара у Бањалуци и чак понекад то доживљавам као слоган “Почнимо љубав испочетка”. Свједоче то бројне активности, а помало успавани оптимизам буди се у Рукометном и Фудбалском клубу Борац, Одбојкашком клубу БЛ Волеј те сам сигуран да без одјека неће проћи ни сјајно организована бициклистичка трка од Београда до Бањалуке пошто се бицикл у дословном смислу ријечи вратио на улице Српске - изјавио је Марић.

Посебно га радује и храбри што је с краја на крај Српске све више спортских школа крунисаних Љетном школом спорта у Требињу као и Малим олимпијским играма, које постају више од спортског покрета међу најмлађима.

- Уз традиционалне спортове у којима Бањалука има и публику и резултате кроз генерације, то су већ помињани рукомет, фудбал, кошарка, бициклизам, кајакаштво... добијамо цијелу плејаду младих такмичара, али и спортских радника у пливању, ватерполу, да не говорим о каратеу који је на извјестан начин постао перјаница борилачких спортова. Све ово што сам рекао, у све више спортских дворана, полигона, обновљених спортских игралишта, поново пробуђени спортски ентузијазам даје нову димензију да широм отворених очију можемо да гледамо на дане који су пред нама. Спорт је својеврсна филозофија младог човјека на овим просторима, био у прошлости, садашњости, а увјерен сам, биће и у будућности - нагласио је Марић.

Подршка града

Градска управа Бањалука повећала је издвајања за оне клубове који ће град представљати на регионалној и међународној сцени. Поред редовних годишњих средстава, ребалансом буџета издвојена су додатна која ће бити од велике користи свим клубовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана