Водостаји ријека и даље у порасту

ГС
Foto: РТРС

НОВИ ГРАД - Водостаји Уне и Сане у Новом Граду током ноћи су били у благом порасту. Тренутни водостај Уне је 460, а Сане 510 центиметара.

Попављена су три објекта, заплављене пољопривредне површине, а два путна правца и даље су непроходна.

Дошло је до појаве подземних вода које избијају на површину код Основне школе "Свети Сава". Укључене су пумпе које извлаче воду.

У овој општини активирало се клизиште на локалном путу Све дежурне екипе су на терену и прате ситуацију.

Водостај Уне у Костајници је 430 центиметара, она је благо расла током ноћи, свега неколико центиметара. Вода се приближила помоћним објектима у Улици Ранка Шипке, међутим стамбени објекти нису угрожени.

У овој општини на снази је ванредно стање одбране од полава.

Водостај Сане у Приједору је 435 центиметара, и забиљежен је благи раст током ноћи. Поплављених објеката нема, заплављено је више дворишта и пољопривредних површина у насељу Рашковац.

Ријека Милошевица је у кориту, преноси РТРС.

Од јутрос је за саобраћај затворен путни правац Приједор-Бишћани.

Ситуација у Козарској Дубици за сада је под контролом.

Водостај Саве је 791 центиметар и расте пет центиметара по сату. Водостај Уне је 405 центиметара, и такође је забиљежен раст од 2 центиметра на сат времена.

Тренутно је на снази редовно стање одбране од поплава, али је извјесно да ће већ у наредним сатима водостај Уне достићи 420 центиметара, што значи и проглашење ванредног стања одбране од поплава.

Све путне комуникације су проходне, нема заплављених и поплављених објеката, а бујични водотоци су у коритима.

Ријека Босна у Добоју има тенденцију раста, али је и даље испод коте редовне одбране од поплава, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.

Према тим подацима, ниво Босне јутрос у 7.30 часова износио је 139 центиметара, у 2.00 часа био је 112 центиметара, а у 1.00 час 104 центиметра.

Нулта кота водостаја Босне за Добој износи 137 центиметара.

Уна се излила

Ријека Уна излила се у Мартин Броду усљед обилних падавина, али за сада нема угрожених домаћинстава, потврдили су Срни српски повратници у ово село код Бихаћа.

Српска повратничка породица Мајсторовић из Мартин Брода је у децембру прошле године претрпјела велику материјалну штету усљед изливања ријеке Уне.

Проблем плављења до данас нико од градских власти није ријешио.

Српско село Мартин Брод, надалеко познато по слаповима ријеке Уне, чува и вјерско, културно и историјско благо - манастир Рмањ који датира из 1443. године.

Висина коте редовне одбране од поплава у Добоју је 300, а ванредне 450 центиметара.

Највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године, када је износио 721 центиметар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана