Влада ФБиХ штити Орића и омаловажава српске жртве

Ж. Домазет, К. Ћирковић
Влада ФБиХ штити Орића и омаловажава српске жртве

Сарајево - Ангажовање ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, којем је почело суђење за ратне злочине над Србима, у Влади ФБиХ изазвало је гњев породица убијених и српских представника у федералним институцијама који су оцијенили да тај потез представља институционалну заштиту оптуженог за злочин и омаловажавање жртава.

Орић и његов ратни тјелохранитељ Сабахудин Мухић оптужени су за убиство тројице Срба почињено 1992. године на подручју Сребренице и Братунца, односно у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац. Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић је на овоседмичном почетку суђења да је Орић једног заклао, другог покосио рафалом, а у трећег пуцао из пиштоља. Само неколико дана послије почетка суђења за злочине над српским заробљеницима за чију егзекуцију је директно оптужен, Орић је ангажован као сарадник у федералном Министарству за питања бораца и инвалида рата ФБиХ на чијем је челу Салко Букваревић.

- Орић је ангажован као сарадник на пројекту ревизије којом ће бити обухваћени припадници 28. дивизије Армије РБиХ Сребреница. Он је био ратни командант 28. дивизије и због тога смо га и ангажовали јер до сада није рађена ревизија. Запослен је на основу уговора о дјелу као сарадник, а не као мој савјетник као што се спекулише - казао је Букваревић истичући да не види ништа спорно у ангажовању Орића.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић каже да ангажовање Орића не представља ништа друго него институционалну заштиту оптуженог за ратне злочине.

- Ово је и показивање зуба Тужилаштву БиХ које је подигло оптужницу против Орића. На овај начин Влада ФБиХ је омаловажила све српске жртве и нанијела нови ударац њиховим породицама. Влада ФБиХ је ангажовањем Орића директно стала иза њега и пружа му заштиту што је најлошија могућа порука Србима. У свакој уређеној земљи министар би након овога исте секунде требало да поднесе оставку или да буде смијењен зато што у најважнију институцију у ентитету директно уводи особу са оптужницом за злочине у протеклом рату - рекао је Михајловић.

Он каже да је мање важно да ли ће Орић бити савјетник или сарадник, јер се ради о сличним функцијама.

- Није уопште битна позиција. Он је добио рјешење федералног министарства. Од овог момента иза Орића и онога што ради не стоји само министар, него цијела Влада ФБиХ - рекао је Михајловић.

Секретар Удружења логораша регије Бирач Винко Лале каже да политичари из Сарајева упорно тјерају Србе из БиХ и руше сваки покушај помирења.

- Ангажовање Орића у Влади је веома лоша и неозбиљна одлука. То је пљување у лице правди, јер је одлука дошла у моменту када му је почело суђење за убиство тројице Срба, а одговоран је као ратни командант за убиства више од 3.000 Срба на овим просторима - рекао је Лале.

Вијест о ангажовању Орића у федералној Влади шокирала је Милку Ковачић из Братунца чији је муж Божидар заробљен у јуну 1992. године у Тегарама гдје је радио као учитељ.

- Мој муж је по Орићевом наређењу одведен у логор 'Пилићарник' у Поточарима у непосредној близини Орићеве куће. У том злогласном логору је мучен и убијен. Још трагам за његовим посмртним остацима. Умјесто казне стиже срамна одлука о ангажовању Орића у Влади. Како се могу осјећати српске жртве у БиХ у којој политичари награђују оне који су одговорни за злочине почињене над Србима - упитала је Ковачићева.

Став премијера ФБиХ Фадила Новалића у вези са ангажовањем Орића у петак нисмо успјели да добијемо, јер није одговарао на телефонске позиве.

Бесим Хоџић

Особе са сумњивом ратном прошлости и раније су биле ангажоване у Министарству за питања бораца и инвалида рата ФБиХ. Бившег министра Зукана Хелеза савјетовао је Бесим Хоџић који је у рату био командант логора у Бугојну у којем је био заробљен и мучен велики број Хрвата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана