Вехабије дјелују под окриљем политике

Горан Маунага
Вехабије дјелују под окриљем политике

БAЊAЛУКA - Терористички напад на Aмбасаду СAД у Сарајеву, који је у петак извршио вехабија из Новог Пазара Мевлид Јашаревић, посљедица је политике коју су деведесетих година прошлог вијека у БиХ водили тадашњи бошњачки лидери, сматрају аналитичари.

Професор Факултета за безбједност у Београду Зоран Драгишић рекао је "Гласу Српске" да постоје докази да је почетком деведесетих година прошлог вијека тадашњи предсједник РБиХ Aлија Изетбеговић, уз помоћ страних обавјештајних служби, у БиХ довео муџахедине који су ратовали у Aвганистану.

- Ово што се десило у Сарајеву горки су плодови онога што је урађено деведесетих година. То није могло да се догоди без политичке подршке, а последице тога живимо и данас. Та политика посејана је и међу делом данашњег политичког естаблишмента у БиХ. Бакир Изетбеговић је потврдио да ће следити политику свога оца - каже Драгишић истичући да је таква политика потпуно погрешна, јер БиХ гурају у дубље подјеле и нове ратове.

Он сматра да Бакир Изетбеговић и реис Мустафа Церић пружају политичку подршку вехабијама у БиХ.

- Рђав је пут оних који мисле да могу да ојачају своју политичку позицију тако што ће правити пактове са том врстом екстремизма. Чак је и Јашаревић међу мање кривима за оно што је урадио. Проблем је што ће они који су му пунили главу глупостима и дали му пушку проћи некажњено, јер се ради о угледним политичарима и верским вођама - каже Драгишић.

Члан бившег Координационог тима за праћење реализације плана активности институција БиХ и ентитета на спречавању терористичког дјеловања Слободан Радуљ сматра да у садашњем политичком амбијенту, у коме је РС опредијељена за борбу против тероризма, а ФБиХ није, БиХ нема снаге да се обрачуна са тероризмом.

- БиХ очигледно нема ни воље ни снаге да се обрачуна са тероризмом који је производ политике и који ће постојати све док то одговара политичким елитама - каже Радуљ.

Истиче да је терористички напад на Aмбасаду СAД у Сарајеву потврдио дефиницију америчког научника Синди Комбс која је тероризам описала као синтезу рата и позоришта и драматизацију најзабрањенијих врста насиља извршених на невине жртве пред очима јавности с циљем изазивања страха у политичке сврхе.

Он каже да се у Сарајеву годинама ствара плодно тло за терористе и тероризам.

- Један од примјера тог дјеловања је то што су делегати у некадашњем Дому за људска права БиХ од Савјета министара БиХ 2002. године захтијевали да се муџахединима којима је одузето држављанство БиХ ангажују адвокати и да се сваком од подносилаца пријава исплати по 5.000 марака на име накнаде нематеријалне штете - рекао је Радуљ.

Додаје и да је укидање Координационог тима за праћење терористичких активности, под оптужбама да крши људска права, искоришћено за пренос надлежности са РС на ниво БиХ.

- Умјесто Координационог тима формиране су Обавјештајно- безбједносна агенција, Државна агенција за истраге и заштиту и Омбудсман БиХ - каже Радуљ.

Тужилац

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара, који води истрагу о нападу на америчку амбасаду, рекао је за "Глас Српске" да је истрага веома активна.

- Једино што могу да кажем јесте да није тачно да је Тужилаштво БиХ наредило претресе у селу Ошве код Маглаја и ако је било акције у том селу, она није у вези са овим случајем - рекао је Чампара.

Суд БиХ је у понедјељак одредио једномјесечни притвор Јашаревићу који је из болнице пребачен у Централни затвор у Сарајеву гдје се налази под појачаним медицинским надзором.

Његов адвокат Сенад Дуповац казао је да је Јашаревићева супруга пуштена на слободу и да се налази на заштићеној локацији.

Чађо

Министар полиције РС Станислав Чађо указао је на недостатак сарадње са другим безбједносним агенцијама у БиХ и истакао да МУП РС снажнијим ангажманом покушава да надокнади хендикеп у погледу добијања информација о тероризму.

- Недостаје нам сарадња са неким безбједносним агенцијама које имају чак и ексклузивитет бављења одређеним питањима као што је тероризам - рекао је Чађо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана