Узалуд резолуција о Дејтонском споразуму у Конгресу САД: Рат у БиХ остаје трагични сукоб

Александар Стојановић
Узалуд резолуција о Дејтонском споразуму у Конгресу САД: Рат у БиХ остаје трагични сукоб

БАЊАЛУКА - Приједлог резолуције о 25. годишњици Дејтонског мировног споразума, који је сенатор Мајкл Тарнер упутио Конгресу САД, није обавезујући ни за кога и неће много утицати на заједничку изјаву све три члана Предсједништва БиХ о ратним сукобима деведесетих година, тврде стручњаци.

У предложеној резолуцији се истиче да је “споразумом окончан рат у БиХ и донесен мир”, али и да су “етничко чишћење и концентрациони логори коришћени као средство рата против мушкараца, жена и дјеце Бошњака, што је кулминирало геноцидом у јулу 1995. у Сребреници, гдје је 8.000 младића и мушкараца било заточено и убијено”.

Оваква формулација у супротности је са ставом српског члана Предсједништва Милорада Додика који је раније рекао да је ратна дешавања потребно окарактерисати као трагичан сукоб, како их је квалификовао и Дејтонски споразум. Представљање једног народа као агресора, а другог као жртве може бити кочница у постизању свеопштег помирења и дејтонског устројства БиХ. Иако би се друга два члана Предсједништва, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, приликом договора о заједничкој изјави могли позвати на спорну предложену резолуцију, то је мало вјероватно, јер међународна заједница има велика очекивања када је ријеч о изјави којом се слави мир. Савјетница за спољну политику Милорада Додика Ана Тришић Бабић каже да ће таква изјава бити сигурно усвојена и да у њој неће бити никаквих квалификација као што су геноцид или етничко чишћење.

- Ми ћемо бити на трагу Дејтона, а он је претходни рат формулисао као трагичан сукоб. Ми желимо да то буде једна изјава у којој ћемо подсјетити да је Дејтон зауставио рат и донио мир и не желимо да улазимо ни у какве другачије квалификације - рекла је Тришић Бабић.

Она подсјећа да Република Српска сваке године 21. новембар обиљежава као празник, те да Бошњаци никада нису били задовољни Дејтонским споразумом, због чега већ двије деценије одбијају да га прослављају.

Стручњак за међународне односе Милош Шолаја каже да овакве резолуције Конгреса не одређују спољну политику САД и нису обавезујуће за предсједника САД, али да могу кројити јавно мњење и послужити политичарима у БиХ као изговор у квалификовању прошлости.

- Могуће је да ће се Комшић и Џаферовић позвати на ову резолуцију приликом доношења заједничке изјаве поводом 25. годишњице Дејтона и тад бисмо имали још један неусаглашен став. То је само доказ да је ово питање требало да буде ријешено много раније, јер ће сада бити тешко донијети било какву одлуку која је прихватљива свим странама и она ће само додатно допринијети новим подјелама - каже Шолаја.

“Дејтон два”

Конгресмен Мајкл Тарнер, који је предложио ову резолуцију, познат је по ранијем приједлогу о “Дејтону два”, који је одбацила и америчка амбасада у БиХ, а овај пут позвао је власти у БиХ да “наставе евроатлантске интеграције и уставне реформе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана