Усвојен Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку на осмој посебној сједници Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Овај акт, који су предложили предсједник Републике Српске Милорад Додик, народни посланици и Влада Српске, предвиђа да се лица која су дужна да поступају према одредбама овог закона изузимају од кривичне одговорности прописане кривичним законодавством БиХ, у погледу кривичних дјела у вези са извршењем овог закона и биће заштићена од институција Српске.

Од укупно 65 присутних посланика, 56 је гласало за усвајање овог акта, а нико није био против, нити уздржан.

Усвојена је и одлука о пријевременом ступању на снагу овог закона и то наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

У вези с овим актом усвојен је закључак скупштинске већине - СНСД, СП, ДЕМОС, УС, НПС, СПС и ДНС према којем Народна скупштина захтијева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ, односно одласка страних судија и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о уставном суду БиХ.

Осим питања реформе тог суда, приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а.

 

Народна скупштина Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се наведена два приоритета не ријеше.

Према закључку, Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Српске да јој поднесе Приједлог закона о допуни Кривичног законика Српске, којим ће бити прописано посебно кривично дјело поступања супротно одредбама Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

У закључку је наведено да ће Народна скупштина Републике Српске према институцијама и органима Српске који буду поступали супротно одредбама Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ донијети законе или друге одговарајуће правне акте, укључујући и мјере њиховог укидања.

Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Српске.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић закључио је рад осме посебне сједнице парламента.

Након осме, услиједиће девета посебна сједница о вету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Жељке Цвијановић на два закључка усвојена без консензуса на сједници Предсједништва, односно након што је Цвијановићева недавно прегласана на сједници Предсједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана