Уставни суд БиХ постаје бесмислен

Вељко Зељковић
Уставни суд БиХ постаје бесмислен

САРАЈЕВО - Република Српска не би требало да именује двојицу судија у Уставни суд БиХ све док не буде донесен Закон о Уставном суду и окончан мандат иностраних судија.

Сматрају ово правници, професори уставног права и званичници Српске коментаришући чињеницу да ће овај суд од 1. јануара, а након одласка у пензију и Златка Кнежевића, остати без иједног судије из Републике Српске. Како кажу, да би било спријечено да и убудуће бошњачке судије уз помоћ иностраних и даље доносе неуставне одлуке, неопходно је што прије ријешити ово питање, односно донијети нови закон. Према њиховом мишљењу, бесмислено је бирати нову двојицу судија из Српске јер су увијек маргинална мањина коју по потреби прегласава “друга страна”.

Према ријечима професора уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомира Лукића, бесмислено је, али и опасно, улазити у причу о именовању нових судија прије него што буде донесен закон о Уставном суду БиХ, којим би се дефинисала сва спорна питања те спријечио даљи незаконит рад овог тијела.

- Поред питања иностраних судија, требало би и јасно дефинисати која је то његова улога, шта може, а шта не. Он се понаша свемоћно, као врховни бог, тело које је изнад и законодавца, али и уставотворца. Заборављају да они треба да штите Устав земље и ништа више од тога - каже за “Глас Српске” Лукић.

Сматра да је Уставни суд БиХ одавно изгубио свој уставни легитимитет доносећи спорне одлуке, а сад ће, од 1. јануара 2024. године, изгубити и персонални идентитет након што и судија Златко Кнежевић оде из овог суда. На питање да ли очекује да ускоро, а како би се изашло из ове институционалне кризе, буде усвојено ново законско рјешење, каже како није баш оптимиста те да је пред БиХ један тежак период, чији се коначни резултат  не може тако лако наслутити.

- Не би ме чудило да међународна заједница, која се и даље не жели одрећи улоге протектора, самовољно изабере нове судије, мимо институција из Републике Српске, а што би било ново правно насиље те увод у још веће политичке потресе унутар БиХ - навео је Лукић додајући како се нада да се то ипак неће десити те да ће разум превладати.  

Правник Огњен Тадић каже да се мора прекинути са праксом злоупотребе Уставног суда БиХ ради ревизије и рушења Дејтонског мировног споразума. Наводи да је неопходан политички договор који би омогућио одлазак страних судија и довођење Уставног суда БиХ у редовне уставне токове путем усвајања закона који би уредио и процедуре, тако да не могу бити предмет било чије произвољне воље, па ни самих судија Уставног суда.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић јуче је упутио молбу страним судијама у Уставном суду БиХ да поднесу оставке и повуку се из рада те институције, јер је њихово дјеловање, између осталог, препрека чланству БиХ у Европској унији. Он је истакао да БиХ не може да функционише прегласавањем судија у Уставном суду.

Иначе, Уставни суд БиХ има девет судија, од којих се четворо бира из ФБиХ, двоје из Српске, а троје страних судија предлаже предсједник Европског суда за људска права након консултација са Предсједништвом БиХ. Дуже од годину дана Уставни суд ради са само седам чланова, јер је Мато Тадић из ФБиХ у пензију отишао у августу 2022. године, као и Миодраг Симовић који је пензионисан у новембру исте године. У међувремену је најављено да ће се и Златко Кнежевић, једини преостали судија изабран из Српске, пензионисати крајем ове године. У њему тренутно сједе само по један судија из Њемачке, Албаније и Швајцарске, те двоје бошњачких и један хрватски представник, без иједног српског.

Извршиоци

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић каже да легитимност Уставног суда БиХ престаје пензионисањем Златка Кнежевића, јединог преосталог судије из Републике Српске, те наводи да је тај процес започео још раније, измјеном правилника без сагласности и присуства свих судија.

- Умјесто да штите Устав и уставна рјешења, они су настојали да креирају нешто друго заобилазећи редовне процедуре. То су радили као извршиоци оних који желе да унитаризују и централизују БиХ - истакла је она додајући да с тим у вези Уставни суд нема легитимитет и кредибилитет да би његове одлуке биле испоштоване у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана