Украо возило за Шијановог убицу?

Небојша Томашевић
Украо возило за Шијановог убицу?

Источно Сарајево - Стефан Самарџија из Пала ухапшен је у оквиру истраге о убиству Дамира Остојића Шијана, јер полиција сумња да је он украо аутомобил који је касније коришћен приликом ликвидације жестоког момка у Бањалуци.

Лисице су му на руке стављене у четвртак увече након што је позван да дође у полицијску станицу у Палама.

Незванично сазнајемо да је полиција дошла до информације да је Самарџија на подручју Сарајева украо “шкоду октавију” шест мјесеци прије злочина и предао је убици. Аутомобил је послије убиства пронађен запаљен у Пискавици код Бањалуке. У њему су нађени и дијелови пушке која је усљед велике температуре уништена. Незванично сазнајемо да је Самарџија до сада три пута привођен због овог убиства и пуштан. Инспектори су га тражили и почетком марта и он се сам јавио у полицију у Палама, гдје је провео три сата.

- Послије неког времена су му рекли да може ићи кући јер из Бањалуке неће доћи нико да га испита - казао је извор “Гласа Српске”.

Самарџијин адвокат Бојан Веселиновић рекао је да није обавијештен због чега конкретно је његов клијент ухапшен.

- Знам да привођење има везе с убиством Дамира Остојића. До сада је у истој истрази три пута саслушаван. Увијек је тврдио да с тим нема везе, нити има информације о убици - казао је Веселиновић.

Незванично сазнајемо да је Републичко тужилаштво, које води истрагу, недавно добило резултате ДНК вјештачења неких предмета, па је могуће да је Самарџија због тога поново ухапшен. Међутим, у тужилаштву нису могли да откривају детаље, само су потврдили да је једна особа ухапшена због повезаности са убиством Остојића. Дамир Остојић је усмрћен 5. септембра прошле године недалеко од своје куће у Козарској улици у Бањалуци, када је убица на његов џип “ренџ ровер” испалио 15 хитаца. Тада је повријеђена Остојићева супруга Сандра Јошић (40), која је задобила више прострелних рана.

Дебео досије

Стефан Самарџија има дебео криминални досије, а сумњичен је за крађе возила и везе са ауто-мафијом. Привођен је у оквиру истраге о убиствима сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића. Он је хапшен заједно с Милошем Обрадовим и Срђаном Соколовићем. Послије испитивања у полицији сва тројица су тврдила да су брутално претучени у МУП-у Сарајевског кантона. Самарџија је хапшен и у априлу прошле године због сумње да је у улици Српских ратника у Палама пуцао на аутомобил у којем су биле двије особе. Довођен је и у везу са пријетњама полицији.

Јошићева: Правила сам се мртва и тако преварила убицу

Очекујем да ће МУП РС у најкраћем могућем периоду расвијетлити злочин, а што се тиче овог човјека, који је нанио зло мојој породици, нисам га никада видјела.

То је ексклузивно за “Независне” изјавила Сандра Јошић (41), супруга убијеног Бањалучанина Дамира Остојића Шијана (43), упитана да прокоментарише хапшење Стефана Самарџије из Источног Сарајева, који је приведен у четвртак навече јер се доводи у везу са овом ликвидацијом.

Јошићева је почетком септембра 2018. тешко рањена, али се успјела спасити правећи се да је мртва, након што је у њу и њеног супруга сасута киша метака, а Самарџија је, како је у петак објављено, осумњичен да је украо возило којим се убица довезао на мјесто злочина.

“Прошла сам врло тежак период. Била сам у Минхену два мјесеца и вратила сам се прије четири седмице. Још ме чека неколико операција. Дакле, моје клиничко лијечење није завршено. Примила сам осам метака, и гдје год сам дошла, сви се чуде, не могу да вјерују да сам жива”, изјавила је Јошићева.

Истиче да очекује и да тражи да убица буде кажњен најстрожом казном.

“Након што је овај човјек ухапшен, сада се надам да ће се ствари одвијати ланчано. Видјећемо. Надам се да ће у најскоријем времену МУП РС коначно разријешити ово убиство”, рекла је Јошићева за “Независне”.

Каже да је након свега свјесна ситуације, као да се злочин јуче десио.

“Нисам плакала, нисам паничила. Сама сам свој живот спасила. Он је пуцао и у мене. Након што је упуцао мог супруга, спустио је пушку, помјерио се до ретровизора, подигао пушку и наставио пуцати у мене! Ја сам примила осам метака. Када је испуцао осми метак, направила сам се да сам мртва. Погнула сам главу, дигла руку, исплазила језик, јер је то био једини могући начин да, можда, останем жива”, наводи Јошићева присјећајући се најтрауматичнијег догађаја у свом животу.

Додаје да је убица помислио да је умрла, а она је наставила да жмири.

“Нисам смјела да отворим очи, јер нисам знала гдје се он налази. Када сам погледала у ретровизор, видјела сам да иде иза мене са спуштеном пушком, толико споро као да никад ништа није урадио”, наглашава Јошићева.

Са друге стране, Бојан Веселиновић, Самарџијин адвокат, потврдио је за “Независне” да га је осумњичени позвао након хапшења.

“Прво је обавијестио своју мајку па онда мене. Да ли ће за њега бити предложен притвор, не знам. Знам да га је инспектор позвао у четвртак те да је он отишао у полицијску станицу и онда су га ухапсили. За шта га конкретно сумњиче, засад стварно не знам”, изјавио је Веселиновић за “Независне”.

Самарџија предат Републичком тужилаштву

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске предали су Републичком тужилаштву лице чији су иницијали С.С. са Пала уз извјештај о почињеном кривичном дјелу тешког убиства Дамира Остојића у Бањалуци, потврђено је јутрос из МУП-а Републике Српске.

Лице С.С. су 7. марта на подручју Источног Сарајева слободе лишили полицијски службеници ове управе, а под надзором надлежног тужилаштва, због постојања сумње да је извршио наведено кривично дјело.

Републичком јавном тужилаштву предат је Стефан Самарџија, који се сумњичи да је 5. септембра прошле године у Бањалуци убио Дамира Остојића /49/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана