УИО БиХ још није наплатио сва потраживања од власника терминала: На рачуну недостају још два милиона КМ

Ведрана Кулага Симић
УИО БиХ још није наплатио сва потраживања од власника терминала: На рачуну недостају још два милиона КМ

БАЊАЛУКА - Већина домаћих царинских терминала није у власништву Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која и даље муку мучи са наплатом потраживања од других власника, а у ријеч је о дугу од око два милиона марака.

У БиХ има 38 царинских терминала, од којих је осам у власништву УИО, док су на осталих 30 локација царинских испостава држаоци терминала остала правна лица или органи локалне управе, који имају уговоре са управом.

Терминали морају испуњавати услове из одлуке о царинском терминалу и инструкције о поступку наплате накнаде за коришћење терминала и контролу поштовања уговора из 2016. године.

Правна лица и органи локалне управе, који су власници терминала, дужни су да од наплаћеног износа за коришћење 30 одсто уплате на јединствени рачун УИО, а накнада од стране оних у власништву управе у потпуности се уплаћује на тај рачун.

Укупно прикупљени приходи по основу коришћења царинских терминала од 2006. до 2020. година износе 208,6 милиона марака. Држаоци царинских терминала су, како су потврдили у УИО БиХ, уплатили 84 милиона, док је остатак прикупљен по основу коришћења терминала које држи управа.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО Ратко Ковачевић је појаснио да управа не располаже новцем од те накнаде, већ се средства распоређују корисницима са осталим приходима од индиректних пореза. Због тога, каже, не постоји могућност да УИО користи тај новац за одржавање царинских терминала у свом власништву, ни изградњу нових.

У протеклим годинама било је проблема са испуњавањем обавеза на оним адресама гдје власник није УИО, али су након ступања на снагу одлуке о царинском терминалу, почетком 2016. године, сви морали потписати нове уговоре и испунити услове, тако да су отклоњени бројни недостаци.

- Дуговања по основу те накнаде износе око два милиона КМ, а на списку је осам дужника. Укупан дуг раније је износио чак 15,3 милиона КМ, али је УИО до сада у поступку принудне наплате успио наплатити 13,3 милиона КМ. Дугови су из ранијег периода, а новом одлуком прописана је обавеза обезбјеђења банкарске гаранције за покриће евентуално неизмирених обавеза по основу прихода од терминала, тако да више нема могућности да садашњи држаоци терминала уопште имају дугове - истакао је Ковачевић.

Евиденције управе показују да је у девет мјесеци 2020. године по основу прихода прикупљених на основу коришћења царинских терминала укупно прикупљено 11,6 милиона, што је за 0,8 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године. Разлог пада прихода је мањи број камиона који су користили терминале због смањеног увоза и извоза робе због пандемије вируса корона.

На питање да ли управа гради или има у плану да гради нове терминале, Ковачевић каже да према тренутним информацијама у буџету УИО за 2021. годину нису предвиђена средства искључиво за градњу терминала.

- Тренутно се раде гранични прелази Братунац и Свилај, међутим за сада ту није предвиђено да буду царинске испоставе - рекао је Ковачевић и додао да УИО муку мучи са одржавањем и управљањем својим терминалима јер кроз буџет не добијају ни приближно довољно новца колико је потребно.

Ако БиХ жели да све терминале има под својим окриљем, додао је, мора се наћи новац за куповину властитих простора гдје би они били.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана