Удуплали три члана у закону који тражи ЕУ

Дарко Момић
Удуплали три члана у закону који тражи ЕУ

БАЊАЛУКА - Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти који је Представнички дом Парламента БиХ усвојио у јануару ове године завршиће у канти за отпатке и неће се ни наћи пред делегатима Дома народа БиХ.

Због грешака у корацима које су починили посланици Дамир Арнаут (Наша странка), Саша Магазиновић (СДП) и Јасмин Емрић (А-СДА) као предлагачи овог закона, спорни приједлог закона има дупле чланове 19, 21. и 23. Уставноправна комисија Дома народа због тога и пропуста које су направили службеници секретаријата Представничког дома, вратила је закон Представничком дому Парламента БиХ. Пошто компликована пословничка процедура и начин усвајања аката у Парламенту БиХ једноставно не оставља могућност отклањања тог пропуста, то практично значи да ће закон завршити свој пут.

Законодавноправни сектор (ЗПС) Заједничке службе Парламента БиХ у мишљењу упућеном Дому народа БиХ, након што је спорни закон усвојен у Представничком дому, навели су да је усвојен текст са 17 амандмана.

- Неки од тих амандмана усвојени су тако да постоје два текста истог члана и то члан 19, члан 21. и члан 23. приједлога закона који су у међусобној колизији и изазивају унутрашњи несклад одредби предложеног текста закона. Узимајући у обзир наведено, констатовано је да Приједлог закона није усклађен с чланом 95. Пословника Дома народа и Јединственим правилима за израду правних прописа у институцијама БиХ - наводи се у мишљењу Законодавноправног сектора.

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа БиХ Средоје Новић потврдио је за “Глас Српске” да је Уставноправна комисија овог парламентарног дома вратила спорни закон Представничком дому.

- Након што смо добили мишљење ЗПС-а, нама једноставно није остало ништа друго него да вратимо закон Колегијуму Представничког дома. Према њиховом мишљењу, Пословник једноставно не омогућава да се ти пропусти исправе, тако да ће закон због нечијег незнања или аљкавости свој парламентарни пут завршити у ћорсокаку - каже Новић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да су за крах овог закона најодговорнији његови предлагачи.

- СНСД и ХДЗ БиХ су предложили по двадесетак амандмана на тај закон и предложили предлагачима да се одгоди изјашњавање о амандманима за седам дана. Међутим, они то нису уважили и направили су збрку са амандманима, тако да су на крају усвојени и амандмани СНСД-а и ХДЗ-а БиХ на чланове 19, 21. и 23. који су постали саставни дио закона. Представнички дом је у свој тој збрци прихватио такав спорни текст закона у који су уграђена по два члана 19, 21. и 23. закона и тај приједлог је достављен Дому народа - објашњава Новаковић Бурсаћ.

Закон о сукобу интереса је један од три закона чије се усвајање тражи у оквиру 14 приоритета које је пред БиХ поставила Европска унија што на овај случај баца додатно свјетло аљкавости и површности.

Спорни дијелови

Спорни, односно дупли чланови 19, 21. и 23. закона односе се на избор предсједника и чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса, затим на овлашћења предсједника Комисије, те на Канцеларију Комисије која треба да обавља стручне, административне и техничке послове.

Један члан 19. каже да се чланови Комисије бирају на приједлог Заједничке парламентарне комисије за административне послове, а други на приједлог Заједничке комисије за људска права. Чланови 21. разликују се у томе што један предвиђа да се предсједник Комисије ротира сваких осам мјесеци, а други не предвиђа, док чланови 23.  различито третирају чланове Уреда Комисије за одлучивање о сукобу интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана